Vitamine B-complex bij B12 injecties

Gearchiveerd in Vitamine B12 door op 4 april 2012

Een goed vitamine B-complex bij B12 injecties is noodzakelijk!

Wij adviseren om in het begin van de behandeling met vitamine B12 injecties, een goed vitamine B-complex bij te nemen. Ook bij langdurig frequent injecteren, en/of bij neurologische problemen raden we aan een B-complex bij te nemen.

Alle B-vitaminen werken met elkaar samen, direct en indirect. De B-vitaminen worden, behalve B12, niet of slechts kort in het lichaam vastgehouden. Er is daarom een blijvende aanvoer nodig. Omdat de grote hoeveelheid B12 die men bij frequent injecteren ( 1 à 2 x per week) een aanzienlijk beroep doet op de andere B-vitaminen, is extra aanvulling aan te raden.

De andere B-vitaminen worden bovendien anders opgenomen dan B12 en kunnen vrijwel altijd met tabletten goed aangevuld worden. Voor B12 geldt dit niet, daar zijn injecties de beste, effectiefste en betrouwbaarste behandelwijze. Soms zijn er naast B12 ook andere tekorten aanwezig, met name tekorten aan foliumzuur en ijzer komen regelmatig voor. Met een B-complex worden eventuele andere (milde) tekorten aan B-vitaminen ondervangen en blijft het evenwicht tussen de B-vitaminen bewaard.

Als B12 wordt afgebouwd, kan het B-complex ook worden afgebouwd, of eventueel omgewisseld voor een goede  multivitamine.

Uit de ervaringen van vele patiënten is gebleken dat men met een goed B-complex sneller en beter herstelt. Bij neurologische klachten en bij een te hoge homocysteïnewaarde zijn foliumzuur en B6 net zo belangrijk als B12, en kunnen dan prima aangevuld worden met het B-complex.

Naast een goed B-complex is het dus ook zaak om de ijzervoorraad goed in de gaten te houden en aan te vullen indien laag. We zien regelmatig lage ijzerwaarden, ook zonder bloedarmoede, waardoor de injecties toch minder goed werken. De arts kan dit eenvoudig testen middels ferritine, serumijzer en ijzerverzadiging.

Goede B-complexen
Sorry, streng verboden te noemen.


Auteur
Stichting B12 tekort

Tags:

Reacties zijn gesloten.