Veelgestelde vragen

Gearchiveerd in Vitamine B12 door op 4 april 2012

Veelgestelde vragen over Vitamine B12

Stichting B12 Tekort krijgt vele honderden vragen binnen via haar forum en de e-mail. Om u snel van een antwoord te kunnen voorzien, plaatsen wij hier een lijst met veel gestelde vragen. Heeft u na het doornemen van deze lijst nog steeds het juiste antwoord op uw vragen nog niet gevonden? Breng dan eens een bezoek aan ons forum. Hier krijgt u snel antwoord op uw vragen. Ook kunt u hier terecht voor lotgenotencontact.


Vitamine B12

Waar zit vitamine B12 in?
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, dus in vlees, vis, eieren en zuivel.

Waar moet ik op letten naast het vitamine B12-tekort?
Het is belangrijk om naast vitamine B12 te letten op foliumzuur, ijzer en vitamine B6, aangezien de samenwerking tussen vitamine B12 en deze drie erg belangrijk is. Daarnaast komen deze tekorten nogal eens samen voor. Ook werken de vitamine B12-injecties niet voldoende als er sprake is van een foliumzuurtekort.
Diagnose

Mijn vitamine B12-waarde is niet extreem laag. Kan ik toch een tekort hebben?
Ja, dat is zeker goed mogelijk. Een laagnormale waarde (onder de 350 pmol/L) in combinatie met klachten die passen bij een vitamine B12-tekort, zou zeker verder onderzocht moeten worden. Ook zou er voor jongere mensen een hogere waarde moeten gelden dan de onderste referentiewaarde die veelal wordt aangehouden. Een waarde boven die onderste referentiewaarde kan toch een tekort betekenen.

Ik heb geen bloedarmoede of verhoogd MCV (te grote rode bloedcellen). Kan ik dan toch een vitamine B12-tekort hebben?
Dat kan zeker. In meer dan éénderde van de gevallen gaat een vitamine B12-tekort NIET samen met bloedarmoede en/of een verhoogde MCV-waarde. Hierdoor worden veel mensen met een tekort over het hoofd gezien.


Behandeling

Ik heb een aantal injecties gehad en mijn waarde is nu weer goed. Ik heb echter nog steeds veel klachten, kan dat?
Na injecties is de waarde van vitamine B12 in het bloed weinigzeggend. Bij de behandeling moet met name naar de klachten gekeken worden. De referentiewaarden zijn gebaseerd op (gezonde) mensen zonder injecties, en kan dus niet gelden als maatstaf voor de behandeling. Met name bij neurologische klachten moet er vaak langdurig vaker geïnjecteerd worden om optimaal herstel te bewerkstelligen.

Mijn arts zegt dat hij niet teveel wil injecteren, dit zou schadelijk zijn voor het lichaam. Klopt dit?
Wij adviseren minimaal 3 dagen tussen de injecties te laten. Bij nog frequenter injecteren kan er in het begin van de behandeling een tijdelijk kaliumtekort ontstaan door de aanmaak van veel nieuwe rode bloedcellen. Van het toedienen van frequente vitamine B12 injecties zijn geen giftige effecten bekend. Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine. Een eventueel ‘teveel’ wordt door het lichaam uitgescheiden via de urine.

Mijn arts constateerde een lage vitamine B12-waarde en heeft me aangeraden supplementen te gaan gebruiken. Is dit de juiste behandeling?
Bij een opnamestoornis wordt de vitamine B12 uit dierlijke voeding niet goed opgenomen in het lichaam. De supplementen leggen dezelfde weg af als de voeding en worden dus ook niet voldoende opgenomen.


Oorzaken

Kan een tekort ook tijdelijk zijn?
Dat is inderdaad mogelijk. Veganisten of strenge vegetariërs die een tekort hebben, kunnen dit eenvoudig weer aanvullen met supplementen. Tekorten door het gebruik van maagzuurremmers, metformine of lachgas kunnen ook eenvoudig weer worden aangevuld. Het gaat hierbij echter niet om een opnamestoornis. Coeliakie, helicobacter pylori-besmetting en darmparasieten zijn oorzaken die behandeld kunnen worden, waardoor de opname van vitamine B12 weer (gedeeltelijk) kan herstellen.
Maar in de meeste gevallen is de oorzaak van het tekort niet op te lossen, en is behandeling dus blijvend noodzakelijk.

Komt een vitamine B12-tekort vaak voor?
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, komt een vitamine B12-tekort redelijk vaak voor. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 200 kinderen een tekort heeft. In de leeftijdsgroep van 12 tot 19 jaar is dit 1 op de 112. Naarmate de leeftijd vordert komt het steeds vaker voor. Bij ouderen boven de 65 lopen de schattingen uiteen van 1 op de 8 tot 1 op de 4 mensen. Wij schatten dat het voor mensen van rond de 40 jaar 1 op de 50 mensen is.

Ik dacht dat het een ziekte was die met name bij ouderen voorkomt. Is dat niet zo?
Bij ouderen komt het wel meer voor dan bij jongeren. Maar ook bij jongere mensen en zelfs bij kinderen komt het voor. Van de 260 mensen die een poll in hebben gevuld op het Stichting B12 Tekort forum was 58% onder de 35 jaar bij diagnose.

Ik heb geen antistoffen tegen de intrinsieke factor. Kan ik dan nog steeds een opnamestoornis hebben?
Er zijn vele oorzaken voor een vitamine B12-tekort. Het hebben van antistoffen tegen de intrinsieke factor is er slechts één van. In veel gevallen gaat het om een blijvende opnamestoornis. Vaak wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden, maar dat wil niet zeggen dat er dan geen opnamestoornis is.


Klachten/symptomen

Ik heb last van psychische klachten, kan dit ook door een vitamine B12-tekort veroorzaakt worden?
Dit is inderdaad zeer goed mogelijk. Met name depressie, stemmingswisselingen en prikkelbaarheid zijn veel gehoorde klachten.

Ik heb ernstige neurologische klachten. Kan dit nog beter worden?
Bij ernstige neurologische klachten kan tot wel 2 jaar wekelijks geïnjecteerd worden. Pas daarna kan gekeken worden of er eventuele restklachten aanwezig blijven. In veel gevallen herstellen mensen gelukkig vrijwel volledig.

Hoe lang duurt het voor ik verbetering zal merken van mijn klachten nadat ik begonnen ben met de injecties?
Hoe lang het duurt voor men verbetering merkt, is per persoon verschillend. Het is onder andere afhankelijk van hoe lang de klachten bestaan en in welke mate schade aan het lichaam is ontstaan. Na de start met injecties kan men zelfs na twee jaar nog verbetering merken.


Voeding

Ik eet geen vlees, maar wel eieren, zuivel en soms vis. Kan de oorzaak van mijn tekort mijn voedingspatroon zijn?
Dit is zeer onwaarschijnlijk. Alleen mensen die geen of zeer weinig dierlijke producten gebruiken, lopen een risico om een tekort aan vitamine B12 te krijgen.


Auteur
Stichting B12 tekort

Tags:

Reacties zijn gesloten.