Alzheimer

Gearchiveerd in Zenuwstelsel door op 4 april 2012

Natuurlijke preventie en behandeling van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer neemt epidemische vormen aan. Het is een slopende en dodelijke ziekte veroorzaakt door sterfte en degeneratie van hersencellen. Er is inmiddels heel veel bekend over preventie en behandeling van Alzheimer, echter vaak nog niet bij uw huisarts of specialist.  Preventie en aanpak van Alzheimer is (deels) mogelijk door radicale eliminatie van toxines en slechte voeding. En daarnaast door suppletie met vitaminen B3, B6, B11, B12, vetoplosbare vitaminen en specifieke kruiden.


1) Ashwagandha
Ashwagandha (Withania somnifera) is een veel toegepast superkruid uit de duizenden jaren oude Ayurvedische geneeskunde. Het is een lage struik waarvan zowel de bladeren als de wortels gebruikt worden. Voor medicinale toepassingen worden de wortels gebruikt. De toepassingen van Ashwagandha zijn bewezen geneeskrachtig bij de aanpak van celafbraak (spieren, zenuwen, bijnieren) stress (lichamelijk en geestelijk), infecties, ontstekingen, het zenuwstelsel, leervaardigheid, vermoeidheid, energiegebrek, depressie, schizofrenie, geheugen, laag libido, lage vruchtbaarheid en longziekten.

De belangrijke werkzame stoffen (voor zover bekend) zijn alkaloïden, choline, saponines en withanolides.

Withanoliden
Onderzoek toont aan dat Withanolide A, Withanolide C, Withanoside IV en Withanoside VI (derivaten uit Withanolide) de uitbreiding van neurieten verbeterde in zowel gezonde als in beschadigde (Alzheimer) hersencellen van muizen. Feitelijke reconstructie dus van neurale netwerken in de hersenen van neurodegeneratief zieke muizen. Ander onderzoek toont verbetering van beheer van celbeschadiging aan door sterk antioxidatieve werking, sterker zelfs dan die van de vitaminen A, C en E in de hersenen van ratten. Celsterfte in dit onderzoek is teniet gedaan door voornamelijk Withanolide A en Withanolide C.

Choline
Een andere hele belangrijke stof in Ashwagandha is Choline, onderdeel van de neurotransmitter Acetylcholine (geheugen en leervaardigheid). Acetylcholine wordt afgebroken door het enzym acetylcholinesterase. Choline blokkeert de vorming van dit enzym.

Onderzoekers van het National Brain Research Centre (NBRC) hebben verschillende studies uitgevoerd. Initieel bleken muizen met Alzheimer niet in staat tot leren en terughalen van hetgeen werd geleerd. Na suppletie met Ashwagandha gedurende 20 dagen verbeterde het leren en terughalen drastisch. Na 30 dagen was het gedrag van de muizen alweer normaal. Een vermindering van de amyloïde plaques en verwarde zenuwvezels dragen bij aan de regeneratie van de bedrading in hersenencellen.

De onderzoekers vonden ook dat Ashwagandha de productie van een leverproteïne stimuleert die, eenmaal aangekomen in de bloedbaan, helpt bij het opruimen van amyloïde plaques in de hersenen.

Toelichting Amyloïde plaques
Amyloïde-ß is een normaal natuurlijk proteïne dat wordt aangemaakt in ieder brein, maar bij de ziekte van Alzheimer groeien ze uit tot plaques.

Toelichting Neurieten
Er zijn twee soorten neurieten (lange of korte uitlopers van zenuwweefsel): Axonen en Dendrieten. Neurieten kunnen zich door weefsels heen wringen om met andere neuronen in contact te komen. Zo kan het neuron via de axonen en dendrieten met andere neuronen communiceren.

Ieder neuron heeft maar één axon. Het is de langste neuriet die vanuit het cellichaam vertrekt: een kabel met meerdere eindvertakkingen. Een axon voert elektrische signalen vanuit het cellichaam weg naar andere neuronen.  Ieder neuron heeft meerdere dendrieten. Dendrieten zijn korte twijgvormige uitlopers van het cellichaam. Deze uitlopers maken contact met de eindvertakkingen van de axonen van andere neuronen en ontvangen via hun receptoren de signalen die het axon aanvoert. Maar deze signalen kunnen niet zonder meer van het ene aan het andere neuron worden doorgegeven, omdat neuronen omgeven zijn door een vlies ofwel membraan.


2) Kurkuma
Curcumine, de voornaamste werkzame stof in Curcuma (geelwortel) is zeer geneeskrachtig en uitvoerig onderzocht.

Curcuma is bewezen helend bij bacteriële infecties, bloedproblemen (omloop, trombose, zuivering), diabetes, gal- en leveraandoeningen, hepatitis, menstruatieklachten (onregelmatigheid, krampen) ontstekingen (artritis, artrose, jicht), wonden, zweren, kneuzingen, stenen (gal, nieren en speekselklier), darmklachten (gasvorming, diarree, pds, slechte darmflora), keelklachten, longziekten (astma, bronchitis, hooikoorts, longenfyseem (COPD), bronchitis), kanker, slechte vetvertering, verhoogd cholesterol­gehalte, ziekte van Alzheimer en Multiple Sclerose (helpt voortschrijding voorkomen).

Curcuma niet gebruiken bij grote galstenen en maagzweren en beperkt gebruiken indien bloedverdunners gebruikt worden.

In relatie tot Alzheimer is gevonden dat Curcumine het klonteren van proteïne fragmentaties (de eerste stap onderweg naar Alzheimer) in de hersenen helpt stoppen. Naast het bestrijden van de destructieve bèta amyloïden (Amyloïde-ß), zorgt Curcumine ook voor het opbreken van reeds aanwezige amyloïde plaques in de hersenen, en wel veel effectiever dan ‘reguliere’ Alzheimer behandelingen.

Door het lage moleculaire gewicht en de polaire structuur van Curcumine, is deze stof in staat om gemakkelijk door de hersen-bloed barrière heen te dringen. Typische Alzheimer symptomen veroorzaakt door ontstekingsreacties en oxidatie in de hersenen worden door de krachtige ontstekingsremmer en antioxidant Curcumine verzacht. De complexe samenstelling van Curcuma heeft bewezen invloed op de werking van meer dan 700 genen. Het kan de activiteit en synthese voorkomen van cyclooxygenase-2 (COX2), 5-lipooxygenase (5-LOX), en andere enzymen die ontstekingsreacties moduleren.

Feit: Alzheimer komt in India vrijwel niet voor…

Factor 20 hogere opname van Curcuminoïden!
In de Ayurveda is het allang bekend. De combinatie van Curcuma met zwarte peper verhoogd de opname van curcuminoïden met een factor 20. Het gaat hierbij om de stof Piper nigrum in zwarte peper. Ook olijfolie verhoogd de werkzaamheid van Curcuminoïden. Verhoudingsadvies: Meng 1/4 theelepel Curcuma met een flinke snuf gemalen zwarte peper en een theelepel olijfolie. Uiteraard dit mengsel liefst niet verhitten. Te bitter? Voeg wat druppeltjes Agavesiroop of honing toe.

Uitsluitend biologisch
Ashwagandha, Curcuma, zwarte peper, olijfolie, wat u ook wenst te gebruiken, zorg ervoor dat alle producten volledig biologisch zijn.


3) Vetten
Goede vetten voeden en beschermen zowel de hersenen als (o.a.) de lever; ons lichaam kan niet zonder. Ook dierlijke vetten zijn onmisbaar voor de mens. Gebruik wel de goede vetten zoals roomboter, kokosolie, olijfolie, Omega-3, reuzel et cetera. Mijdt de schadelijke vetten waaronder die uit boter en margarine, linolzuur, zonnebloemolie en de transvetzuren (zitten in vele supermarktproducten zoals koek).

Kokosolie
Bij Alzheimer verhongeren veel hersencellen omdat ze onvoldoende glucose uit bloed kunnen opnemen. De vetketens in kokosolie kunnen wel door zieke hersencellen worden opgenomen waardoor de verhongering en daarmee afsterving gestopt wordt. De resultaten met kokosolie blijken verbluffend goed! Meer weten? Bekijk dan eens de filmpjes met Dr. Newport op youtube. Overigens kan kokosolie ook bijzondere resultaten geven na herseninfarct, hersenschade na ongeluk, bij diabetes en als onderdeel van een effectieve Candida behandeling.


4) Vitamine A
Ook deze vitamine is ontzettend belangrijk voor de botten, hersenen, lever en ogen.  Voor ons brein is het pure brandstof. Denk eraan om zowel de plantaardige als de dierlijke vorm van vitamine A te nemen, beide hebben elkaar nodig.


5) Vitamine B3, B6 en B11
Een hoge concentratie van het aminozuur homocysteïne in het bloed verdubbelt de kans om op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

De oorzaak van teveel homocysteïne in het bloed ligt meestal in een tekort aan de vitamines B3, B6, B11 en B12. Deze vitamines zijn als co-enzym betroken bij de afbraak van homocysteïne. Ook neemt de hoeveelheid homocysteïne in het bloed toe als men ouder wordt, door roken, koffie drinken en genetische defecten.


6)  Vitamine B12
De rol van Homocysteïne en Holo-TC bij de ziekte van Alzheimer

Vitamine B12 is nodig voor de omzetting van homocysteïne in methionine. Een B12-tekort kan dan ook leiden tot een verhoogde concentratie homocysteïne in het bloed, wat de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, trombose en TIA’s duidelijk vergroot. Holo-TC is actief B12: dat deel van het totaal aan vitamine B12 in het bloed dat gebonden is aan het transporteiwit transcobalamine en zo beschikbaar is voor de weefsels.

Recent onderzoek¹ onder Finse ouderen door het Aging Research Center in Stockholm laat zien dat een verhoogde serumwaarde van homocysteïne de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer vergroot. Een hogere holo-TC waarde bleek die kans juist te verkleinen. Onderzocht werden 271 mensen in de leeftijd van 65 tot 79 jaar die nog geen tekenen van dementie vertoonden. Na 7 jaar hadden 17 mensen Alzheimer ontwikkeld. Zij hadden bij aanvang van het onderzoek hogere homocysteïnewaarden en lagere holo-TC-waarden vergeleken met de mensen die de ziekte niet kregen.

Elke µmol/L hogere waarde van homocysteïne vergrootte de kans op de ziekte van Alzheimer met 16%. Elke pmol/L hogere waarde van holo-TC verlaagde de kans op de ziekte met 2%. Het beschermende effect van holo-TC nam toe met het vorderen van de leeftijd.

Een jaar eerder² publiceerde het Aging Research Center al vergelijkbare resultaten bij mensen van 75 jaar en ouder. Toen bleek dat een verhoogde waarde van homocysteïne een tweemaal grotere kans op het krijgen van Alzheimer geeft.

De onderzoeksresultaten onderstrepen opnieuw het belang van het vroegtijdig testen van vitamine B12, homocysteïne en holo-TC bij verschijnselen van dementie. Hoe eerder een door B12-tekort ontstane verhoging van homocysteïne wordt behandeld, hoe groter de kans op herstel. Onnodig uitstel brengt voor patiënten onaanvaardbare risico’s op blijvende schade met zich mee.

Bronnen
1. Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease: a longitudinal study, Neurology. 2010 Oct 19;75(16):1408-14. Hooshmand B, Solomon A, Kåreholt I, Leiviskä J, Rusanen M, Ahtiluoto S, Winblad B, Laatikainen T, Soininen H, Kivipelto M.
2. Homocysteine and holo-transcobalamin and the risk of dementia and Alzheimers disease: a prospective study. Eur J Neurol. 2009 Jul;16(7):808-13. Epub 2009 Apr 21. Kivipelto M, Annerbo S, Hultdin J, Bäckman L, Viitanen M, Fratiglioni L, Lökk J.

Artikelbron Stichting B12 tekort


7) Vitamine C (vetoplosbaar)
Vetoplosbare vitamine C is onmisbaar voor de hersenen. Overweeg dus suppletie met Ascorbyl Palmitaat, de vetoplosbare variant van vitamine C.


8) Vitamine D3
Al in 2007 vonden onderzoekers (University of Wisconsin) duidelijk verbanden tussen lage vitamine D3 niveaus bij Alzheimer patiënten en slechte scores op cognitieve testen bij lage vitamine D3 niveaus bij niet-Alzheimer patiënten. Een optimaal vitamine D3 niveau beschermd (o.a.) de hersencellen. Vitamine D3 receptoren in de hersenen bevinden zich voornamelijk in de hippocampus en het cerebellum. Dit zijn de hersengebieden die zijn betrokken bij planning en verwerking van informatie en de formatie van nieuwe herinneringen.

Ook draagt een goed vitamine D3 niveau bij aan het goed functioneren van het immuunsysteem en daarmee de bestrijding van ontstekingen, een extra risicofactor (in de hersenen) bij Alzheimer patiënten.

Mensen die in Nederland wonen lopen extra risico op een tekort aan vitamine D3 door het beperkt aantal nuttige zonuren alhier en onze aangesmeerde smeergewoonten. (zonnebrandcrème blokkeert de opname van vitamine D3 uit zonlicht en bevordert daardoor bovendien het ontstaan van huidkanker).

Een gezond vitamine D niveau – voor een in Nederland wonende blanke Nederlander –  ligt overigens rond de 80nmol/L. Huisartsen en labs zijn al dik tevreden met waarden van 20-30nmol/L, maar die hebben dan ook geen verstand van vitaminen, ze zijn er niet voor opgeleid.

Meer weten? Bezoek dan deze website van Reumatoloog Richard Verheesen.


9) Groene thee en citroen
De kracht van groene thee wordt al duizenden jaren bewezen. In de natuurgeneeskunde zien we een toenemend gebruik van Matcha, de luxe en zeer sterke variant van groene thee. Het polyfenol EGCG is de belangrijkste werkzame stof in groene thee. In Gelderland heeft iemand zijn vrouw enorm zien opknappen met vooral groene thee gecombineerd met citroen. De resultaten waren dermate opzienbarend, dat Radboud Alzheimer centrum het heeft beetgepakt en er een protocol voor heeft geschreven.


10) Kopervergiftiging
De moderne mens krijgt onnatuurlijk veel koper binnen. Denk alleen al aan de veelal koperen waterleidingen. Dat kan koperstapeling geven. Een teveel aan koper is gelinkt aan Alzheimer.

Een hoog kopergehalte kan een aanwijzing zijn voor kopervergiftiging. Het komt echter ook voor bij een hartaanval, infecties, leverziekte, na chirugische ingrepen, suikerziekte en schildklierproblemen. Bij zwangere vrouwen en vrouwen die orale anticonceptie gebruiken is de hoeveelheid koper in het bloed ook vaak twee tot drie maal hoger dan normaal.

Koper bindt zich aan zink. Suppletie met zink helpt overtollig koper afvoeren.


11) THC en CBD-olie
Ook in Nederland worden er al resultaten behaald met THC en/of CBD-olie, ook wanneer Alzheimer vergevorderd is. Wat welke variant precies doet is mij nog niet helder. Lees het artikel De kracht van CBD-olie!

Relevante studies zijn te vinden in Pubmed!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=alzheimer+thc
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=alzheimer+cbd
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=alzheimer+cannabis


12) Absoluut mijden!

 • Anticholines en Statines (cholesterolverlagers): Dit zijn medicijnen die acetylcholine blokkeren, een essentiele neurotransmitter voor het zenuwgestel in (o.a.) de hersenen. Het is bekend en bewezen dat deze medicijnen het risico op het ontstaan van Alzheimer en dementie fors verhogen. Hieronder vallen sommige pijnstillers (ook die na narcose gebruikt worden), antihistamines, slaappillen, antidepressiva, en medicijnen tegen incontinentie.
 • Fluroide. In Nederland vooral in tandpasta te vinden. Fluoride is extreem neurotoxisch.
 • Kwik: Dus geen amalgaam vullingen en indien aanwezig, deze zo snel mogelijk (maar zeer zorgvuldig en deskundig) laten verwijderen. Sommige vaccins kunnen ook kwik (in de vorm thimerosal) bevatten.
 • Aluminium: (o.a. in vaccins, pannen, verpakkingen, coating drinkflessen, Nespresso cups, deodorants et cetera. Aluminium is net zo giftig als arsenium, maar dan extreem neurotoxisch.
 • BPA en Ftalaten: Neurotoxische toxines in kunststoffen. Deze kunnen al extreem giftig zijn in zeer kleine hoeveelheden.
 • E-nummers: Schrap ze allemaal, neem geen enkel risico.
 • Chemotherapie:  Sowieso een zinloze vergiftiging van een ziek lichaam, maar het krimpen van de hersenen na chemotherapie (chemobrains) lijkt mij niet bepaald een gezond verschijnsel.
 • Schedelbestraling: Gegarandeerd verlies van leervaardigheid en lange- en kortetermijn geheugen. Krijg je er gratis bij.
 • Teflon. Zeer schadelijk. Komt in huis snel vrij bij verhitten van pannen met Teflon anti-aanbaklagen.
 • Pesticiden en insecticiden: Extreem giftig en velen zijn intrinsiek neurotoxisch. Sleep desnoods het verpleeghuis voor de rechter indien men weigert om haar bewoners te voorzien van niet-toxische voeding. Uitsluitend biologische voeding dus.
 • Anestheticum Articaïne: In Nederland krijgt nog steeds zo’n 60% van de tandartsbezoekers die lokale verdoving nodig hebben, het verdovingsproduct Articaïne hydrochloride, geleverd door fabrikanten zoals Ultracaine, Ubistesin, Septanest et cetera. In Articaïne zit o.a. Thiofeen, een sterk werkend neurotoxische pesticide. Thiofeen doodt beestjes door het zenuwgestel te vernietigen…

13) Absoluut doen!

 • Bewegen!
 • Daag je hersenen dagelijks uit door iets nieuws te leren. Bijvoorbeeld een muziekinstrument leren bespelen, een nieuwe taal leren, ga leren dammen, bridgen, schaken, whatever challenges your mind!

14) 5BL en Alzheimer
Als je beter wil begrijpen wat de echte triggers onder Alzheimer zijn, verdiep je dan in de 5 biologische natuurwetten van dr. Hamer. Het zal je dan snel duidelijk worden dat mensen met Alzheimer iets willen vergeten, ze willen iets niet herinneren. Dat kan een oorlog zijn, of het overlijden van een naaste, in ieder geval een zeer ingrijpende gebeurtenis die weggepoetst dient te worden. En omdat daarmee niet wordt afgerekend, blijft de genezing ‘hangen’.


Ik ben nog iets vergeten te vermelden, maar wat…? 😉

Rob M.M. Greuter
Versie 1.8
Actualisatie: 30 sep 2015

Tags:

Reacties zijn gesloten.