Maculadegeneratie

Gearchiveerd in Zenuwstelsel door op 7 april 2012

Natuurlijke aanpak van Maculadegeneratie!

Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstig zichtverlies bij personen ouder dan 50 jaar in de ontwikkelde landen. Het treft tegenwoordig wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen, waarvan meer dan 160.000 Nederlanders. Wanneer deze trend doorzet, zal dit aantal in de komende 20 tot 30 jaar verdubbelen.

Maculadegeneratie is een aandoening van de macula, het centrale gedeelte van het netvlies (gele vlek). Deze is verantwoordelijk voor het waarnemen van lichtstralen en dus het scherpe zicht en details. In de macula bevinden zich onder andere zenuwcellen en pigmentcellen, die bij maculadegeneratie beschadigd raken. Hierdoor verdwijnt het scherpe zicht en blijft er midden in het beeld een wazige of zwarte vlek achter.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gele pigment in de macula wordt gevormd door de carotenoïden; Luteïne, Zeaxanthine en Meso-Zeaxanthine. Deze stoffen helpen het oog te beschermen bij het absorberen van blauw licht en neutraliseren vrije radicalen. Dit pigment beschermt de centrale retina tegen het verouderingsproces. Een gepatenteerd verboden te benoemen supplement brengt deze drie carotenoïden bij elkaar, voor het behoud van een goede ooggezondheid op latere leeftijd.

Luteine en Zeaxanthine
Luteine en Zeaxanthine zijn voedingscomponenten die voor 90% de schade aan het oog van blauw licht filteren. Hiernaast beschermen deze antioxidanten het oog tegen de schade van vrije radicalen.

Meso-Zeaxanthine
Het gepatenteerde product bevat als enige in de markt Meso-Zeaxanthine, wat zich alleen bevindt in het centrum van de Macula en wordt gevormd uit Luteïne. Meso-Zeaxanthine wordt gezien als een krachtiger neutraliserend middel van vrije radicalen dan Luteïne of Zeaxanthine. Supplementen met Meso-Zeaxanthine zijn verzekerd van een verhoging van dit component bij het doelweefsel van het Maculapigment, doordat dit niet afhankelijk is van een enzym die het lichaam zelf moet aanmaken.

Belangrijk om te weten is dat Meso-Zeaxanthine en Zeaxanthine stoffen zijn met de unieke eigenschap om zowel door de bloed-hersen barrière als door de bloed-Retina barrière te komen. Hierdoor kan het zijn werk doen waar het nodig is.

Deels te genezen, volledig te voorkomen
Wanneer  Maculadegeneratie is geconstateerd kan het niet meer (volledig) worden genezen, proberen te voorkomen kan wel. Enkele van de bekende risicofactoren voor Maculadegeneratie zijn beïnvloedbaar. Men kan stoppen met roken en ongezonde eetgewoonten aanpassen. Verschillende wetenschappers zeggen dat mensen met een laag macula pigment een verhoogd risico hebben op Maculadegeneratie op latere leeftijd. Onderliggend hieraan is het feit dat de schade van blauw licht en vrije radicalen plaats vindt tussen het 20e en 60e levensjaar en niet alleen op latere leeftijd.

Belangrijkste risicofactoren Maculadegeneratie

  • leeftijd
  • erfelijkheid
  • voeding
  • geslacht
  • roken
  • laag niveau macula pigment
  • zwaarlijvigheid
  • hoog cholesterol
  • hoge bloeddruk

De betreffende oplossing kan:
Het maculadegeneratieproces vertragen en (vaak) stilzetten
Mensen met Maculadegeneratie scherper laten zien bij meer contrast.

Bij mensen die nog geen last hebben van maculadegeneratie kan dit supplement:
De ontwikkeling van maculadegeneratie helpen voorkomen.
Het contrast verbeteren.
De nachtblindheid verbeteren (belangrijk bij autorijden in het donker).

Hoe lang duurt de opbouw van macula pigment?
Dit varieert per persoon, de gemiddelde duur is ongeveer 3 maanden. Het is belangrijk te weten dat het macula pigment verhoogd blijft tot 6 weken na het stoppen met het product. Hierna zal het macula pigment weer afnemen.

Hoeveel macula pigment halen we uit voeding?
We eten gemiddeld maar 1 tot 1,3 mg Luteïne en Zeaxanthine per dag. Dit is te weinig om onszelf te beschermen tegen de schade die onder andere door vrije radicalen en licht wordt veroorzaakt. Meso Zeaxanthine halen we helemaal niet uit een standaard dieet.

Welke voeding bevat een component van het macula pigment?
Luteïne en Zeaxanthine, twee van de drie componenten van het macula pigment, vinden we in vele fruit- en groentesoorten (o.a. spinazie, maïs, paprika en groene bladgroenten). Meso Zeaxanthine, het derde component van het macula pigment, vinden we in niet zo vaak gebruikte voedingsproducten zoals zalm en garnalen. Overigens kan Meso-Zeaxanthine ook in het oog uit Luteïne omgezet worden.

Naamgevingen Maculadegeneratie
Maculadegeneratie is ook bekend onder onderstaande namen:
Age-Related Macula Degeneration
Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie

Begeleidende behandeling
Het resultaat van suppletie kan aanzienlijk verhoogd worden door een maatwerk begeleidende behandeling vanuit de Ayurvedische natuurgeneeskunde, de methode Bates (Natuurlijk Zien), ondersteunende syppletie en een op gezonde ogen afgestemd voedingspatroon.

Ondersteunende suppletie
Vitamine A, Vitamine B-complex, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, de bioflavonoïden Quercetine en Rutine, Co-enzym Q10, Magnesium, Spirulina-alg en gezonde vetten.


Rob M.M. Greuter
Maart 2012
Geactualiseerd: 26 sep 2015

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.