Glaucoom

Gearchiveerd in Zenuwstelsel door op 7 april 2012

De natuurlijke aanpak van Glaucoom

Glaucoom (de gewone en de acute vorm) is een aandoening waarbij de oogzenuw wordt beschadigd door onvoldoende doorbloeding. Het gezichtsveld zal hierdoor steeds kleiner worden, vanuit de ooghoeken naar het midden. Onbehandelde glaucoom kan leiden tot blindheid. De oorzaak van Glaucoom heeft vaak te maken met een te hoge oogdruk, er is dan een verstoring in de vochthuishouding. Zodra er in het oog meer vocht wordt aangemaakt dan afgevoerd zal de druk oplopen waardoor de bloedvoorziening van de oogzenuw bekneld raakt. Glaucoom ontstaan zonder hoge oogdruk ontstaat door een slechte bloedtoevoer door bijvoorbeeld te nauwe of dichtgeslibde bloedvaten.

Het ontstaan van de ‘gewone’ Glaucoom merk je niet omdat de schade heel geleidelijk toegebracht wordt. De ‘acute’ vorm merk je direct. De oogkamer kan het vocht dan helemaal niet meer lozen waardoor de druk extreem oploopt. Dat geeft veel pijn, rode ogen en een sterk verminderd zicht door een troebel hoornvlies.

Mensen met een sterk verhoogd risico op glaucoom zijn die met hoge oogdruk, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, mensen ouder dan 60 jaar, bijzienden en verzienden met een grote afwijking en mensen met een donkere huidskleur. Ook mensen die MSG’s (E621) consumeren en corticosteroïden (hormoonzalven) gebruiken behoren tot de risicogroep. Reguliere behandelingen zijn er uitsluitend op gericht om verdere schade te voorkomen via symptoombestrijding. Over voeding, de brandstof voor je lichaam zal je een oogarts niet horen.

Oogarts Dr. Bates schreef in 1920 al dat de onderliggende oorzaak van Glaucoom een functionele stoornis is, veroorzaakt door spanning. Daaruit volgt dat het is te verhelpen en te voorkomen. Patiënten met ‘acute’ Glaucoom genas hij ook, middels palmeren

Wat kan jij zelf doen aan Glaucoom?
Blijf onder controle van je oogarts, gebruik de voorgeschreven medicatie (let wel kritisch op de bijwerkingen) en ga vervolgens aan de slag met de OORZAKEN!

Hanteer hiertoe de volledige Natuurlijk zien met de Bates-methode. Deze is erop gericht om je ogen te ontspannen en de circulatie in het oogweefsel te optimaliseren. Ook je bloedsomloop zal hiervan profiteren. Specifiek belangrijk:

  • Palmeer zo vaak als je kan, visualiseer tijdens het palmeren dat je ogen zacht worden en dat het overtollige oogvocht wegvloeit>
  • Ga zonnen, het geeft directe verlichting, het licht stimuleert het zicht. Het laten flikkeren van zonlicht is erg goed voor de circulatie. Gebruik een sterke lamp als het bewolkt is.
  • Pas de zwaaioefeningen toe, deze bewegingen verruimen het perifere blikveld, de kleine oogbewegingen komen hierdoor weer terug. Hoe meer bewegingen, hoe beter de circulatie.
  • Lees vooral ook het hoofdstuk over verspringen (boek Natuurlijk zien) goed door en verbeter de centrale fixatie. Het opmerken van de tegengestelde bewegingen is heel ontspannend.

Voedingsadvies bij Glaucoom
Marc Grossman, auteur van ‘Natural Eyecare’ zegt hierover in relatie tot Glaucoom: Zorg ervoor dat de voeding veel beta-caroteen, vitamine C, E en zwavelhoudende aminozuren bevat. Eet dus vooral veel knoflook, uien, bonen, spinazie, selderij, gele en oranje groentes, groene bladgroentes, zeewier, appels, sinaasappels en tomaten.

Drink veel water, vermijd frisdranken, zoete dranken, cafeïne en alcohol.

Ondersteunende supplementen: Vitamine A, Vitamine B-complex, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, de bioflavonoïden Quercetine en Rutine, Co-enzym Q10, Magnesium, Spirulina-alg en gezonde vetten.

Aanvullende adviezen!

  • Slaap in volledige duisternis, dit bevodert de aanmaak van melatonine dat (ook) een rol speelt bij de oogdruk regulatie.
  • Spring dagelijks een half uur op een trampoline, bevordert de bloedcirculatie en lymfedrainage.
  • Gebruik in huis zoveel mogelijk vol-spectrum lampen.
  • Draag geen knellende kleding, ook geen stropdas dus!

Rob M.M. Greuter
Augustus 2013
Actualisatie: 26 september 2015

Hoofdbron
Natuurlijk zien met de Bates-methode, door Saskia Naber

Tags:

Reacties zijn gesloten.