De Kracht van Kaardebol!

Gearchiveerd in Krachtig! door op 4 december 2014

Kaardebol is verbazingwekkend krachtig, hersteld wat hersteld moet worden!

Kaardebol is een van de 12 geslachten uit de Dipsacus. De grote Kaardebol of Weverskaardebol zijn de bekendste ervan. Vroeger werden zaadbollen van deze mooie distel gebruikt om ruwe wol te kammen (kaarden). Als de wortels niet direct na het eerste groeiseizoen geoogst worden, maar doorgroeien, dan ontwikkelt de Kaardebol zich in het tweede jaar tot een manshoge, zeer stekelige rechtopgaande struik met een imposante bijenkorfvormige bloeiwijze. Het verliest dan veel van zijn geneeskracht.

De kracht van Kaardebol!

Werkzame stoffen in Kaardebol
Kaardebol bevat iridoïden, saponinen, koffiezuur-derivaten, kalizouten, inuline, bitterstoffen en het glucoside scabioside. Enkele Amerikaanse schrijvers noemen in verband met de Kaardenbol een alkaloïde genaamd lamine. Alle soorten binnen de Kaardenbolfamilie bevatten vergelijkbare ontstekingsremmende iridoïden.

Botten, spieren, pezen en gewrichten
In de Chinese geneeskunde heeft Kaardebol de betekenis: ‘Restore what is broken’. Het wordt vooral toegepast bij reumatische aandoeningen en botbreuken. Het is ook effectief waar de spierfunctie wordt beperkt door beweging en door pijn. De Griekse arts Dioscorides, auteur van het allereerste Europese kruidenleerboek beschrijft over hoe gif uit het lichaam wordt verdreven met Kaardebol tinctuur.

De Kaardebol is verwant aan het schurftkruid (Scabiosa) dat in oude volksgeneeskunde ook gebruikt werd voor bloedreiniging. De wortel van de Kaardebol werkt als urine-, gal- en zweetdrijvend middel. Het ontslakt, het is een middel tegen wormen, een middel voor de longen en bevordert de spijsvertering. Het wordt uitwendig gebruikt bij huidziekten (o.a. bij dermatose, furunculose, acne, vooral als deze aandoeningen het gevolg zijn van een slecht functionerende spijsvertering). Bij huiduitslag wrijft men de huid in met een mengsel van vers vet en verpulverde Kaardebol.

Traditioneel wordt de Kaardenbolwortel aangewend bij jicht, artritis, reuma, waterzucht, geelzucht, galklachten, en sinds onze moderne tijd bij de ziekte van Lyme.

Kaardebol in de Traditionele Chinese geneeskunde
De Chinese kruidengeneeskunde gebruikt de Kaardenbolwortel in combinatie met aanvullende versterkende kruiden bij een tekort is aan nieressentie en bij lever- en bloedzwakte. De Kaardenbol ondersteunt en versterkt Yang. Daardoor moet het voorzichtig gebruikt worden in geval van een tekort aan Yin en onvoldoende vuur.

Toeschrijvingen Chinese geneeskunde aan de Kaardenbol

 • Verhindert en herstelt osteoporose (botontkalking).
 • Ondersteunt de heling van beschadigde botten.
 • Verhindert spontane abortus/miskraam (vermindert uteruscontracties).
 • Verbetert de conditie van het immuunsysteem.
 • Remt de Diplococcus pneumoniae (Streptococcus pneumoniae) bacteriën.
 • Doodt Trichomoniasis (SOA die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis).
 • Krachtig remedie bij ziekte van Lyme (deer syphilis) en op lyme lijkende ziektes.
 • Versterkt de baarmoeder.

Ziekte van Lyme
Matthew Wood (een groot kruidenkenner uit de VS) beschrijft in zijn boek ‘The Book of Herbal Wisdom’ hoe effectief de wortel van de Kaardebol is bij de behandeling van de ziekte van Lyme.

Lyme-Borreliose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacteriën Borrelia burgdorferi en nog aantal andere Borreliasoorten. Borreliabacteriën zijn spirocheten. Ze zien er onder de microscoop uit als slingerende, zich spiralend of schroevend voortbewegende slangetjes. Ze zijn nauw verwant aan de Treponema pallidum (Syfilis). Ze kunnen worden overgebracht door een beet van een besmette teek. Na een tekenbeet graven de spirocheten zich in de spieren waar ze een rustig leven leiden. Hier produceren ze chronische ontsteking en pijn, met uiteindelijk vernietiging van spieren en gewrichten.

Kaardebolwortel tinctuur heeft een reinigende en anti-spirochetaal werking, en is tevens lever- en nierondersteunend en immuunversterkend. De toepassing van Kaardebol in Nederland is vrij nieuw. In Duitsland en in de VS heeft men er al meer praktijkervaring mee.

Kaardebol is effectief bij alle soorten Lyme, ook bij aandoeningen die op een Lyme infectie lijken, en bij co-infecties. Hiervoor wordt een één op één tinctuur (30% alcohol) gebruikt die is gemaakt van de verse wortels, geoogst aan het einde van het eerste groeiseizoen. Als onderdeel van een Lymetherapie, vervult Kaardebol drie hoofdfuncties:

 • Anti-spirochetaal werking (al bij lage dosering!)
 • Ontgiftende werking
 • Stimulerende werking (nier en lever).

Lymekuur met Kaardebol
De Lymetherapie met Kaardebol is uitvoerig beschreven in het boek ‘De ziekte van Lyme, alternatieve therapieën’ van Wolf Dieter Storl. Kaardebol is inzetbaar bij alle vormen van Lyme, maar omdat Kaardebol van oudsher ook een middel is tegen reuma, gewrichtsklachten en huidziektes, helpt Kaardebol in het bijzonder bij Lyme-artritis en bij Acrodermatitis Chronica Athropicans (ACA), bekend van de duidelijk omrande blauw/paarse vlek.

In een vroeg infectiestadium kan Kaardebol toegepast worden als een kuur van 40 dagen, aan te vullen met veel drinken, ontzurings- en ontgiftingsmiddelen en orgaanondersteuning. Bij chronische Lyme kan een behandeling met Kaardebol veel langer duren. Langer dan een jaar is geen uitzondering. In de Lymekliniek in Augsburg duurt de behandeling met Kaardebol voor chronische Lyme bijvoorbeeld standaard twee jaar.


Dosering Kaardebol
De Herxheimer reactie wordt veroorzaakt door het afsterven van de bacterie, wanneer een lichaam te snel ontgift en er meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam in staat is om uit te scheiden. Aangezien de herxheimer reactie heftig kan zijn en het wenselijk is dat men daaronder blijft is het belangrijk om altijd te starten met de startkuur. Begin nooit aan een kuurniveau, zonder de direct voorgaande kuur te hebben doorlopen!

Startkuur (6 weken)
Start met één druppel in de ochtend en één druppel in de middag. Op dag twee komt er één druppel ’s avonds bij.
Dag drie: tweemaal daags 2 druppels
Dag vier: tweemaal daags 3 druppels
Dag vijf: tweemaal daags 4 druppels
Dag zes: tweemaal daags 5 druppels
Vervolgens driemaal daags 5 druppels
Drink dagelijks 2 liter zuiver water, liefst met zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem.

Lichte kuur (6 weken)
Week een: tweemaal daags 5 druppels
Vervolgens driemaal daags 5 druppels
Drink dagelijks 2 liter zuiver water, liefst met zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem.

Middel kuur (6 weken)
Week een: tweemaal daags 5 druppels
Vervolgens driemaal daags 20 druppels
Drink dagelijks 2 liter zuiver water, liefst met zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem.

Intensieve kuur (8 weken)
Week een: driemaal daags 5 druppels
Week twee: driemaal daags 15 druppels (geleidelijk opvoeren)
Week drie: driemaal daags 30 druppels (geleidelijk opvoeren)
Vervolgens per week steeds verder opvoeren naar uiteindelijk driemaal daags 40 druppels (week 8).
Drink dagelijks 2 liter zuiver water, liefst met zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem.

Herxheimer
De herxheimer reactie werd het eerst beschreven bij Syfilis. Deze reactie blijkt ook voor te komen bij andere spirochetenziekten zoals Lyme-Borreliose. De Herxheimer reactie wordt veroorzaakt door het afsterven van bacteriën waarbij vermoedelijk antigenen, stukjes bacteriën die het immuunsysteem prikkelen, en/of het vrijkomen van toxines. Wanneer het lichaam te snel ontgift en er meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam kan afvoeren, kunnen verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid, braken of algehele malaise het gevolg zijn. Een plotselinge toename van symptomen kan zich voordoen binnen enkele uren, de volgende dag of binnen enkele weken na het starten van de behandeling.

Omdat door de anti-spirochetaal werking van Kaardebol, stevige Herxheimer reacties kunnen voorkomen, moet de kuur altijd langzaam worden opgebouwd en ondersteund worden met ontgiftingsmiddelen en verhoging van de waterinname.


Paddo’s en fulvine/humuszuren
Er is een praktijk in Limburg die erg goede resultaten behaald door mensen met Lyme te behandelen met een heel bijzonder poeder. Dit poeder heeft onderstaande samenstelling:

-Humussen
-Fulvinezuur
-8 Paddenstoelen:
 • Brown Beech (Hypsizygus Marmoreus)
 • Dong Chong Xia Cao (Cordyceps Militaris)
 • Himematsutake (Agaricus Blazei Murril)
 • King Trumpet (Pleurotes Eryngii)
 • Maitake (Grifola Frondosa)
 • Nui Chang Chih (Antrodia Camphorata)
 • Reishi (Ganoderma Lucidum)
 • Turkey Tail (Trametes Versicola, voorheen bekend als Coriolus Versicola)

-Ashwagandha (Withania Somnifera)
-Groene thee (Camelia Sinensis)
-Omega 3 & 6 vetzuren


Rob M.M. Greuter
4 december 2014
Actualisatie: 27 september 2015

Tags:

Reacties zijn gesloten.