De kracht van Natriumbicarbonaat!

Gearchiveerd in Krachtig! door op 20 juli 2013

Krachtig aanpakken met Natriumbicarbonaat!

Natriumbicarbonaat kent vele benamingen en zorgt daarom nogal eens voor verwarring. In Nederland noemen we het element Na Natrium. Engelstaligen noemen het echter Sodium. En dan zijn er nog veel mensen die denken dat bakpoeder hetzelfde is als Natriumbicarbonaat. Enige toelichting is op zijn plaats.

Natriumbicarbonaat (NaHCO3)
NL: baksoda, bicarbonaat, dubbelkoolzure soda, e500, maagzout, natron, natriumwaterstofcarbonaat, zuiveringszout.
EN: baking soda, bicarbonate of soda, bread soda, cooking soda, (sodium) bicarb, sodium bicarbonate, sodium hydrogen carbonate.

Wordt vooral toegepast als rijsmiddel in deeg en beslag. Reageert met het zuur dat je ook toevoegt (azijn, citroensap et cetera).  De mix produceert dan koolzuurgas, je ziet belletjes. Voor een fluweelachtige structuur van wokreepjes worden in Aziatische restaurants de vleesreepjes soms ingewreven met een klein beetje Natriumbicarbonaat. Na 20 minuten wordt het er weer afgespoeld, gedroogd en gemarineerd of diect gewokt. Het kan ook gebruikt worden om garnalen knapperig te maken.

Natriumbicarbonaat is een zoutverbinding in poedervorm. Het is wit, smaakt een tik zout en is licht alkalisch.

Bakpoeder
NL: bakpoeder.
EN: baking powder

Bakpoeder is een mix van Natriumbicarbonaat en een zuur, meestal citroenzuur of wijnsteen. Als antiklontermiddel wordt soms nog maizena toegevoegd. Dit kan handig zijn in de keuken, echter indien de ingrediënten al van zichzelf zuur zijn kan je beslag of het deeg te zuur worden.

Natriumbicarbonaat kent echter ook een groot aantal natuurgeneeskundige toepassingen!

Zachter maken van voedsel
Natriumbicarbonaa kan worden toegevoegd aan het kookwater van groenten om de groenten zachter te maken. In de Aziatische keuken gebruikt men Natriumbicarbonaat om vlees zachter, malser te maken.

Reinigen van groenten en fruit
Was je groenten in een mix van water en zuiveringszout om de restanten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Mond- en tandverzorging (en wittere tanden!)
Natriumbicarbonaat zit in sommige mondwaters en tandpasta’s. Het reinigt de tanden en het tandvlees, neutraliseert de productie van zuur in de mond en werkt anticeptisch om infecties en slechte adem te voorkomen. Je kan ook een beetje Natriumbicarbonaat op je borstel of tandpasta strooien of de moend spoelen met een mix van water en Natriumbicarbonaat (ook goed bij aften). Een kunstgebit reinig je door het een nacht te laten staan in een glas water met Natriumcarbonaat.

Zachte huid
Strooi ongeveer 200 gram Natriumbicarbonaat in het hete badwater voor een heerlijk zachte huid!

Gezichtsverzorging
Natriumbicarbonaat is prima te gebruiken als scrub voor het gezicht!

Jeukende huid
Bovenstaand bas is ook zeer aan te bevelen bij een jeukende huid, ongeacht de oorzaak daarvan.

Insectenbeet
Smeer een beetje Natriumbicarbonaat poeder op de plaats van de beet en de jeuk zal snel afnemen.

Luieruitslag
Strooi twee eetlepels Natriumbicarbonaat in het badwater van de baby en voorkom of verbeter zo luieruitslag!

Deodorant
Meng Kokosolie (koudgeperst en biologisch) met Natriumbicarbonaat en maizena in gelijke delen. Smeer dat onder de oksels, zeer effectief! Voeg enkele druppels etherische olie naar keuze toe voor een fijn geurtje.

Maagzuur
Los een halve theelepel Natriumbicarbonaat op in een warm glas water. (Indien werkelijk gezond wordt gegeten zal men echter nimmer last hebben van maagzuur.).

Langer moeiteloos lopen!
Los een halve tot hele theelepel Natriumbicarbonaat op in een warm glas water. Drink dat een kwartier voor de wandeling. Je zal merken dat je het veel langer zal uithouden, met minder moeite!

Kankerbestrijding
Er verschijnt steeds meer informatie online over de inzet van Natriumbicarbinaat bij kanker. Hierop kom ik nog terug.


Rob Greuter
20 juli 2013
Actualisatie: 28 september 2015

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.