Fibromyalgie

Gearchiveerd in Spieren door op 8 februari 2013

Duiding en natuurlijke aanpak van Fibromyalgie

Wat is Fibromyalgie?
Fibromyalgie is een syndroom dat betrekking heeft op bindweefsel (fibro), spieren (my) en pijn (algie). De naam fibromyalgie staat voor een cluster van chronische symptomen van pijn verspreidt door het lichaam, waarvoor (nog) geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden is. Patiënten met deze aandoening hebben pijn door het hele lichaam, gevoelige plekken in de spieren en last van algehele vermoeidheid.

Bepalend voor de diagnose is de drukpuntgevoeligheid van 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam, de zgn. tenderpoints.

Deze punten komen altijd twee aan twee voor. Twee liggen er op de keel, ter hoogte van het strottenhoofd, op de plaats waar de halsslagaders zich bevinden. Twee andere bevinden zich net onder het sleutelbeen, ongeveer 5 cm eronder en ongeveer 15 cm uit elkaar. Juist boven de knie aan de binnenzijde aan de voorkant liggen twee andere punten. Op de rug bevinden zich twee punten bovenaan in de nek, twee andere nog iets lager en weer twee andere ongeveer 10 cm onder de schouderpunten op de rug. En tot slot liggen er drukpunten achter de elleboog, op de onderrug, ongeveer 10 cm onder het midden en op de rug aan de buitenzijde van de heup. Als 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld.

Verdere klachten kunnen zijn hoofdpijn, slaapstoornissen, pijn in de gewrichten, gevoeligheid voor kou, kaakpijn, problemen met de blaas, depressies, slecht geheugen of concentratie stoornis, huidirritaties, onbehaaglijk griepachtig gevoel met spierpijn. Fibromyalgie komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.

Overlap met andere ziekten

Het feit dat meer dan 90 procent van de lijders aan fibromyalgie vrouw is, maakt de aandoening niet begrijpelijker voor mannelijke artsen. In 1990 werd fibromyalgie echter eindelijk erkend door het American College of Rheumatology als een daadwerkelijke aandoening met een specifiek cluster van symptomen: wijdverbreide pijn van het bewegingsapparaat die minimaal drie maanden aanhoudt, zonder tekenen van ontsteking of spierafwijkingen. Een kenmerkend symptoom is een veelheid aan gevoelige punten op bepaalde plaatsen van het lichaam. Later is ook het symptoom vermoeidheid toegevoegd aan de lijst, aangezien er een grote overlap is met het chronisch-vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis (CFS/ME).
Fibromyalgiepatiënten hebben echter veel meer last van de druk gevoelige punten en de slaapstoornissen dan mensen met CFS/ME.

Ook is er een overlap met overgevoeligheid voor chemicaliën en electrosmog.

Bij deze allergische reactie op stoffen in de omgeving worden veel soortgelijke symptomen gezien als bij FM en CFS/ME.

Bijna 70 procent van de patiënten vertoont ook symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, waaronder constipatie, diarree, buikpijn met winderigheid en misselijkheid. Bij lichamelijk onderzoek en bij bloedonderzoek van fibromyalgie patiënten zijn geen tekenen van ontsteking of reuma te vinden, evenmin zijn er afwijkingen op röntgenfoto’s te zien. Men heeft vastgesteld dat het aantal neurotransmitters voor pijn (dat zijn stoffen, die informatie doorgeven aan zenuw- en hersencellen) bij lijders aan fibromyalgie verhoogd is. De meeste patiënten hebben tevens een ‘alfa-EEG-afwijking’. Dat houdt in dat iemand in zijn diepe slaap onderbroken wordt door hersenactiviteit die bij de waaktoestand hoort.

Binnen de reguliere geneeskunde worden deze mensen van het kastje naar de muur gestuurd. Fibromyalgie patiënten kunnen zelfs schade ondervinden van de behandelingen die reguliere artsen aandragen. Veel fibromyalgie patiënten moeten soms vele operaties doorstaan zoals arthroscopie, overbodige blindedarmverwijdering, endoscopie, blaasophanging vanwege urineretentie, laparotomie om oorzaken van de pijn op te sporen, en ruggegraat operaties vanwege pijn in de rug. Het probleem in deze is dat veel specialisten enkel binnen hun eigen vakgebied werken. De kenmerken van meer algemene aandoeningen zouden beter herkend moeten worden. Een holistische aanpak is te prevereren.

De vragen zijn:
• Is er een stofwisselingsstoornis in de spieren?
• Is er een genetische ofwel aangeboren eigenschap, die leidt tot een auto-immuunziekte zoals reuma?
• Ligt het aan de voeding?
• Zijn er psychische oorzaken?

De oorzaak is nog onbekend, maar de speculaties variëren van een virale of bacteriële infectie tot trauma na een ongeluk of een andere stoornis zoals lupus of reumatoïde artritis. Wat wel bekend is dat de aandoening meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Deze vrouwen zijn over het algemeen behoorlijk perfectionistisch. In een maatschappij waar zij aan het beeld willen voldoen van een perfecte huisvrouw, moeder en werknemer, wordt de druk te groot en komen zij in de knel te zitten.

Fibromyalgie en 5BN  (voorheen GNM)
Tot zover een deel van de ‘medische stand van zaken’. 5BN (De Vijf Biologische Natuurwetten) bieden een 180 graden andere kijk op ziekte en genezing. Volgens Dr. Ryke Hamer, de grondlegger van 5BL, heeft fibromyalgie alles te maken met een eigenwaardeconflict. Dat hoofdthema kan al vroeg in het leven zijn ontstaan en vandaar uit gaan stapelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opgelegde gedachte als kind je moeder vooral tot last te zijn. Je familie niet of onvoldoende denken te kunnen ondersteunen. Het breekt niet door naar de PCL (deel genezingsfase) omdat het thema in dit geval een zogenaamde ‘hanger’ is, het wordt maar niet opgelost. Lees hier meer over 5BN. Lees hier de ervaring van een ex-fibromyalgie patiënt met 5BL zienswijze.

Uit het boek ‘Zielsoorzaken van ziekte’

Spierreuma (fibromyalgie
Weefsel
Dwarsgestreepte spieren – Medulla – Medsderm.

Fase
Recidiverend conflict: ‘Acute aanval’ = genezingsfase. ‘Klachtenvrije intervallen’ = conflictactiviteit.

Therapie
Conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk reëel oplossen.
Maatregelen bij acute pijn: zie gewrichtsontsteking p.289
Bij chronische pijn: zie artrose p.287 (zie ook p. 292-293).


Bijbehorend Zinvol Biologisch Speciaalprogramma

ZBS van het spierweefsel
Spierspanning – spierverharding
(myosclerose, myogelose)

Conflict
Eigenwaardeconflict overeenkomstig de lokatie (conflictdetails en voorbeelden, zie voorbeelden vanaf p. 286). Bijv. spanning in de nek: moreel-intellectueel eigenwaardeconflict.

Weefsel
Dwarsgestreepte spieren – Medulla – Medsderm.

Fase
Recidiverend conflict

Opmerking
Onbiologische leefwijze of een gedwongen houding (bureau zitten), bevordert uiteraard de spierspanning. Links- of rechtstandigheid (moeder/kind- of partnerzijde) is van toepassing.

Therapie
Conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk reëel oplossen.

Affirmaties
‘Ik neem het allemaal wat lichter op’
‘Ik vertrouw op mijn capaciteiten’

Stress afbouwen
Spanning (sport) en ontspanning (middagaapje)
Diverse bewegingen en sporten: gymnastiek, turnen, yoga, dansen, zwemmen.
Klassieke massage, drukpuntmassage, reflexzonemassage, sauna, infraroodcabine.


Fibromyalgie een trend in aandoeningen?
Tussen 1980 en 1990 is er een enorme toename geweest in mensen met fibromyalgieklachten. Daarna heeft de publieke belangstelling zich inmiddels verschoven via M.E (Chronische vermoeidheid), hypoglycaemie en posttraumatische dystrofie naar repeated strain injury (RSI) en burnout. Dit zijn allemaal echt bestaande ziekten, maar met een duidelijke psychische component. Elke periode kent zijn eigen psychosomatische ziekten. Een factor is, dat elke tijd zijn eigen ziekten oproept door de levenswijze, die mensen er op na houden. In deze tijd van luxe en goede medische verzorging, maar met een hoge graad van psychische stress en milieuvervuiling, zijn er veel vage ziektebeelden ontstaan.

De gevolgen van de toxische (milieu-) belasting bestaan al lang in allerlei andere ziekten, zoals kanker, chronische vermoeidheid en elke andere ziekte, die ontstaat door een verminderde afweer.

Natuurgeneeskundige aanpak
Voor de behandeling van fibromyalgie wordt in de reguliere geneeskunde veelal gebruik gemaakt van niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID). Ook worden spierontspanners of spierverslappers voorgeschreven. Als slaapmiddel wordt wel eens gekozen voor een tricyclische antidepressiva. Echte positieve ervaringen kan men hiervan niet verwachten.

Van een behandeling volgens de natuurgeneeswijze is voor fibromyalgiepatiënten goede resultaten te verwachten. De behandeling bestaat allereerst het leren ademhalen (dat kan bijna niemand uit zichzelf), het houden van jezelf (eigenwaarde conflict), het oplossen van slaapproblemen en het herstel van de dichtgelopen celfuncties.

Opvallend, de eerste 4 aspecten hebben allemaal met zuurstof te maken(!). Vervolgens worden eventuele allergieën vastgesteld, een gezonde spijsvertering wordt hersteld, een gezonde zuur/baseverhouding tot stand wordt gebracht, en tekorten aan (orthomoleculaire) voedingsstoffen worden opgeheven. Hierdoor wordt het immuunsysteem hersteld en verdwijnen de fibromyalgieklachten.

Allergieën
Bij fibromyalgie komen vaak allergieën en/of intoleranties voor. Allergieën zijn goed op te sporen met een bloedonderzoek. Een allergie is een reactie waarbij het immuunsysteem met zijn antilichamen betrokken is. Deze antilichamen worden ook wel immunoglobulinen (Ig) genoemd. Men onderscheidt IgA, IgE, IgG en IgM. Bij een acute allergie voor koemelk worden antilichamen van één specifiek type (IgE) aangemaakt. In het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum doet men onderzoek op bredere basis.

Spijsvertering
De ontlasting kan onderzocht worden op parasieten, schimmels en gisten. Zonodig dient probiotica genomen te worden voor een gezonde darmfunctie. Veelal is het verstandig om ook voor elke maaltijd spijsverteringsenzymen te slikken zoals protease, lactase en lipase

Slaapproblemen

Frustratiestress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie. Lange periodes van stress verzwakken ons immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Het gevolg is dat het lichaam reageert met de verschijnselen van fibromyalgie. Pijn is vaak de oorzaak dat iemand minder actief wordt, en dat op zichzelf kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. Angst, depressiviteit en boosheid veroorzaken allemaal meer stress. Die stress draagt ertoe bij dat de serotonine in de hersenen uitgeput raakt. Hierdoor wordt de pijn die men voelt weer heviger. Dan begint de kringloop opnieuw. Veel mensen met dit syndroom werden onderzocht en daarbij werd gevonden, dat zij (vooral ’s nachts) een te hoge spierspanning hadden en dat zij daardoor deze pijnen kregen, die hen de hele dag hinderden: pijn aan de aanhechtingen van spieren, verergerend bij inspanning en bij kou. Negentig procent van de fibromyalgiepatiënten heeft mede door de frustatiestress een slaapprobleem. Dit varieert van moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden, ’s ochtends heel vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen komen tot moe wakker worden (niet verkwikkende slaap).

Onze slaap vertoont elke nacht cycli van vier fasen. Elke fase produceert haar eigen specifieke golfpatronen in de hersenen. De eerste fase, de alfafase, is een heel lichte slaap. Deze fase wordt gevolgd door de bèta-, gamma- en deltafase waarin we veel dieper slapen. Deze laatste drie fasen worden ook wel de non-REM slaap genoemd omdat de Rapid Eye Movement in deze fase ontbreekt. Deze vier fasen worden in ongeveer 90 minuten doorlopen, waarna het proces zich herhaalt. Ongeveer de helft van de fibromyalgiepatiënten heeft een verstoring van de deltaslaap (zij vertonen een alfapatroon). HGH (Human Growth Hormone) wordt voor 80% gedurende de deltafase van de slaap door de pijnappelklier aangemaakt en reguleert o.a. het herstel van het spierweefsel. Een verstoring van de deltafase vermindert de HGH productie.

Een tekort aan HGH is bij fibromyalgiepatiënten waarschijnlijk de oorzaak van een groot aantal klachten. Ook het immuunsysteem heeft te lijden onder een verstoorde deltafase van de slaap omdat gedurende deze periode de meeste immuunsysteemreparaties door het lichaam worden uitgevoerd.

Het oplossen van het slaapproblemen heeft voorrang bij de behandeling van fibromyalgie.
L-theanine kan in veel gevallen helpen. Deze stof zit in kleine hoeveelheden in goede groene en witte thee. Als die hoeveelheden onvoldoende effectief blijken kan overgestapt worden op het supplement Sunheanine. Het kent geen enkele bijwerking.

Essentieel blijft een voldoende zuurstofniveau in het bloed en in de cellen. Denk hierbij aan de eerste 4 aspecten van de natuurgeneeskundige behandeling.

Melatonine, een hormoon dat ’s nachts door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt biedt mogelijk ook een (aanvullende) oplossing. Zoek de juiste dosering in overleg met uw huisarts. De dosering moet nauwkeurig afgestemd worden. Start met 1 mg en zoek met de laagste dosis die nog goed werkzaam is (goed slapen en niet suf wakker worden) naar de juiste dosering. Verhogen kan met 0,1 mg tabletjes. Men kan ook kiezen voor L-tryptofaan. Tryptofaan wordt in het lichaam omgezet in 5-HTP, wat weer wordt omgezet in serotonine, een neurotransmitter betrokken bij de regulatie van slaap, eetlust, stemming en het immuunsysteem.

Lees verderop hoe ook Suntheanine hierbij kan helpen, effectief, puur natuur en geen bijwerkingen.

Verhoging zuurstofniveau

Van zeer groot belang zoals eerder aangegeven. Fibromyalgie is echt meer dan velen denken. Het is meer dan een chronische aandoening van de spieren alleen. Afwijkingen in de hersenen en het bloed zijn ook te vinden. Fibromyalgie gaat in ieder geval altijd gepaard met pijn op bepaalde drukpunten in de spieren en met vermoeidheid. Het is in deze zin een chronische uit de hand gelopen reactie van het lijf op stress. Je zou het zelfs kunnen zien als een algemene bevriezing van de levenssappen, zoals de Engelse spreken van een Freeze Reaction, een bevroren staat.

Die stress behelst zowel levensstress als stress door straling, toxines en verarmd voedsel. De levensstress wordt in grote mate versterkt door gebrek aan eigenwaarde (volgens GNM), heel typisch voor fybromyalgie patienten. Zuurstof is essentieel voor gezonde cellen, ook in verband met opnamecapaciteit en transport van voedingsstoffen en afvoer toxines.

Belangrijke stappen die helpen het zuurstofniveau te verhogen
1) Leren ademhalen!
 Daartoe bestuderen:
http://www.transformationalbreathing.nl

2) Reductie elektrostress

Elektrostress knijpt oa de verbindingen tussen de cellen af, de ionensporen. Indien niet in gebruik, DECT telefoon en eventueel aanwezig draadloos netwerk uitschakelen, zeker snachts. Ook mobiele telefoon uit de slaapkamer houden. Desnoods extra maatregelen nemen om het schadelijke deel van dergelijke straling te elimineren.3) Goedvet!

Stop eventueel gebruik van verkeerde vetten, gebruik extra goede vetten. Vooral de combinatie van biologische koudgeperste onverhitte lijnzaadolie met zbiologische koudgeperste onverhitte zonnebloemolie zal extra zuurstof in de cellen brengen.4) Gedoseerde detox!

Start een releatief lichte detoxkuur met bijvoorbeeld zuiver fulvinezuur. Dat zal ook extra zuurstof in de cellen brengen en CO2 afbreken. 

Vanzelfsprekend zijn er meer en nog krachtiger methoden om snel meer zuurstof de cellen in te blazen. Allemaal fijn voor een later stadium, eerst het ergste leed wegwerken.


Acute stress reductie
Snel rust in het hoofd krijgen kan vaak prima met behulp van Suntheanine. Daarin zit de natuurlijke rustgever L-theanine. Werkt overigens ook erg goed bij inslaapproblemen en angst/paniek aanvallen. Het heeft geen bijwerkingen.

Werk ondertussen aan het verhogen van je perceptie op je eigenwaarde, je bent helemaal goed zoals je bent! De filmpjes van Johan Noorloos (Het Inzicht) kunnen hier geweldig bij helpen, maar dan wel serieus de oefeningen gaan doen.

Het Inzicht – Johan Noorloos -
14 januari 2012 is Ohm, Organisatie voor Hindoe Media, begonnen met het uitzenden van het driedelige tv-programma ‘Het Inzicht’. Een programma waarin Johan Noorloos zes Nederlanders die zich op een kruispunt in hun leven bevinden ontvangt in een landhuis in Toscane. Aan de hand van een vijfstappenplan ervaren zij dat ook de moderne mens baat kan hebben bij de ideeën uit het eeuwenoude, heilige Hindoeïstische boek: de Bhagavad Gita. Samen met Johan Noorloos oefenen zij zich in een bewustere manier van leven, die problemen niet uit de weg gaat, maar oplost. Samen met zijn gasten gaat Noorloos op zoek naar hun oorspronkelijke wensen, om zo een beter beeld te krijgen van wie zij zijn, en wie zij willen worden.

Johan neemt de kijkers mee in vijf belangrijke stappen:
- Meditatie
- Accepteren
- Visualiseren
- Realiseren
- Inspireren

Zuur base balans
Bij fibromyalgie hebben wij te maken met een auto-immuunziekte. Belangrijk is dat men de zuur base balans goed in evenwicht gaat brengen. De functies van de lichaamscellen gaan gepaard met afscheiding van zure afvalproducten. Een overschot aan zuren levert moeilijkheden op, omdat zij alleen door (alkalische) basen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Urinezuur kan voor talrijke lichaamskwalen verantwoordelijk zijn en zeker bijna altijd bij chronische aandoeningen. De zuuroverschotten plegen aanslagen op ons organisme, een beetje afhankelijk van de constitutie. Spierweefsels raken aangetast, degeneren en functioneren slechter. Om verzuring tegen te gaan is de juiste voeding, voldoende lichaamsbeweging en een goed darmmilieu van essentieel belang.

Tekorten aan orthomoleculaire voedingsstoffen
Van alle soorten natuurlijke geneeswijzen staat de orthomoleculaire geneeskunde nog het dichtst bij de reguliere, omdat het zich ook richt op het niveau van moleculen in het lichaam, het zgn. biochemische milieu. Alleen gebeurt dit niet door het toedienen van farmaceutische middelen, maar door het aanvullen van tekorten aan natuurlijke stoffen uit voeding. Het woord orthomoleculair komt van orthos (=Grieks voor goed, of juist) en moleculen (de bouwstenen van ons lichaam). In de orthomoleculaire geneeskunde probeer je het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke specifieke stoffen die nodig zijn.Vitamine B12 tekort

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Wist u dat het hebben van fibromyalgie vaak betekent dat u ook een tekort van vitamine B12 heeft? In de praktijk is gebleken dat 3/4 van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen door een tekort aan vitamine B12 worden veroorzaakt.
Er is een duidelijke relatie tussen fibromyalgie en een extra behoefte aan vitamine B12. Dit heeft te maken met een verhoogde waarde van homocysteïne in het ruggenmergvloeistof. Een hoog homocysteïne gehalte karakteriseren de klachten zowel bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) als fibromyalgie. Deze verhoogde waarde, die tevens gevaarlijk is voor het krijgen van hart- en vaatziekten, wordt verlaagd door het nemen van B12, foliumzuur, biotine en B6. Patiënten met fibromyalgie blijken ook nog wel eens afwijkende rode bloedcellen te hebben, waardoor het zuurstoftransport vermindert. Zij reageren bijzonder goed op het geven van B12 injecties of het geven van B12 tabletten. Een proefbehandeling om te kijken of het verbetering geeft is eenvoudig. Meestal hebben patiënten na het nemen van dagelijks 3000 μg vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine, in combinatie met voldoende foliumzuur, biotine en B6 duidelijk minder pijn, meer energie en slapen beter.

Vitamine D3
Door de verminderder absorptie van voedingsstoffen kan er een groot tekort ontstaan aan vitamine D3. Vooral in de wintermaanden wanneer de zon te zwak is om van enige betekenis te zijn om vitamine D aan te maken kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine D. Hierdoor ontstaan onverklaarbare bot en spierpijnen. Wanneer een patiënt onverklaarde bot- en/of spierpijn heeft of symptomen die lijken op fibromyalgie, dan is het niet uitgesloten dat een tekort aan vitamine D in het spel is. Vooral als zonlicht of een zonnebank verlichting brengt of de symptomen juist in de winter erger zijn dan in de zomer, kan een osteomalacie vermoed worden. Een bepaling van de vitamine D in serum kan in elk ziekenhuis- en huisartsenlaboratorium worden gedaan. Het is dan ook verstandig om u te laten testen op vitamine D. De waarde moet boven de 80 nmol/liter liggen.

Is teveel vitamine D giftig?
In tegenstelling tot wat lang is gedacht, hoeft men voor toxische verschijnselen van vitamine D niet bang te zijn. In de wetenschappelijke literatuur wordt een indicatie gegeven voor de toxiciteit van vitamine D bij serumwaarden boven 500 nmol/l, overeenkomend met een dagelijkse inname van 20.000 IE per dag. Bij senioren worden vaak hele lage serumwaarden gevonden. De vitamine D deskundige dr. Michael Holick stelt dat een vitamine D3 inname van 2000 IE per dag zonder problemen gedaan kan worden. Voor de meeste mensen is 1000 IE adequaat, maar voor dikke mensen is een hogere inname nodig, omdat zij in het onderhuidse vetweefsel relatief grote hoeveelheden opslaan die moeilijk vrijkomen.

In zijn boek ‘The UV advantage’ noemt hij een eenvoudig testje dat in de richting wijst van een vitamine D-tekort. Druk met de wijsvinger op het borstbeen. Als de persoon ineenkrimpt van de pijn, dan duidt dat op osteomalacie en dus op een vitamine D tekort”.

Heeft u de volgende kenmerken? Denk dan aan een vitamine D3 tekort
• Brengt zonlicht of een zonnebank verlichting of zijn uw symptomen in de winter erger dan in de zomer?
• Sluipende pijnen en pijnen beginnend in het lumbale ruggenmerg en dijen, die later zich uitspreiden naar armen en ribben.
• Een symmetrische, niet uitstralende pijn, gepaard met een gevoeligheid van de botten.
• Zwakke proximale spieren, zoals moeite met trappen lopen en opstaan vanuit hurkpositie.


Andere orthomoleculaire voedingsstoffen

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Mangaan en zink zijn belangrijk bij de energie productie van de spieren. Door een mangaantekort neemt de doorlaatbaarheid van de darmen toe waardoor er meer gevoeligheid voor gluten en andere allergische reacties ontstaat. Door een zinktekort kan de koolhydraatstofwisseling minder goed verlopen, wat een verzuring in de spieren geeft. Gebufferde vitamine C waar mangaan en zink aan toegevoegd is zal hier uitkomst kunnen bieden. Mogelijke andere orthomoleculaire preparaten zijn: magnesium tauraat bij spierstijfheid en spierkramp, co-enzym Q10 voor een goede energie voorziening, octacosanol voor een beter herstel na inspanning en L-tryptofaan om tot rust te komen.

Bij een chronische aandoening zoals fibromyalgie worden synthetische vitamines moeilijker opgenomen dan natuurlijke vitamines. Een greens poeder met extracten van bovengenoemde ingrediënten is daarom een ideaal voedingssupplement om de immuniteit weer te versterken. Uw (orthomoleculair) therapeut kan uw tekort opsporen en het juiste advies hierin geven. Zij kijken ook naar de belasting van een persoon, fysiek en mentaal. Toxische belasting speelt een grote rol.

Ook Kurkuma en MSM zijn om diverse redenen belangrijk voor mensen met fybromyalgie. Bovendien hebben beiden een pijnstillende werking, bij MSM is die het sterkst.

Belangrijke stoffen die zorgen voor een verbetering van de zuur base balans, een goede spijsvertering, verbetering van het immuunsysteem en een gezonde darmflora zijn:

Gerstegras bevat vrijwel alle vitaminen en mineralen, en alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het is het meest basenvormende voedingsmiddel dat we kennen. Het neutraliseert zuren in het gehele lichaam. Gerstegras ondersteunt een gezonde darmflora en remt de groei van schadelijke bacteriën en schimmels.Rode fruitsappoeder is een sterk anti-oxidant. Anti-oxidanten helpen het lichaam vrije radicalen aan te pakken voordat ze schade kunnen aanrichten aan je organen. Met name voeding met felle kleuren (pigmenten) zoals rood en blauw fruit bevatten veel anti-oxidanten.

Tarwegras is de meest complete bron van voedingsstoffen uit de natuur. Het is rijk aan Vit. A, C en K. Bevat 90 mineralen waaronder mangaan, chroom en selenium. Het reinigt het bloed en voorkomt schade door vrije radicalen. Tarwegras is gluten vrij aangezien het wordt geoogst wanneer het plantje 20 cm hoog is. Gluten zijn dan nog niet aanwezig.Spirulina en Chlorella zijn eencellige algen bevatten veel chlorophyl (energie uit zonlicht) en leveren veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam, waaronder aminozuren, hoog gehalte aan vitamine B12 en organisch ijzer. Chlorella heeft een ontgiftende werking en helpt het lichaam zich te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen die door milieuverontreiniging en gebruik van pesticiden in het lichaam zijn opgehoopt zodat ook hiermee de zuurgraad verbetert wordt.

Acerolabes bevat een hoge concentratie aan vitamine C en rode pigmenten (anthocyanen) en ondersteunt het afweersysteem.

Lecithine versterkt het zenuwstelsel.

Alfalfazaadkruid is sterk alkalisch en bevat een hoge concentratie chlorofyl. Deze draagt bij aan een evenwichtige zuur-base balans.

Tarwevezelpoeder bevat natuurlijke vezels. Een van de problemen met het hedendaagse voedsel is dat het door raffinage en verdere bewerking te weinig natuurlijke vezels bevat. Tarwevezelpoeder bevordert de darmwerking, reinigt de darmen en helpt bij het voorkomen van schimmels.
Appelazijn helpt vetopslag te voorkomen en vetweefsel te verminderen. Daarnaast remt het de eetlust en de zin in zoetigheid.

Appelpectine bindt zware metalen

.

Acidophylus/L Bifidus zijn gezonde darmbacteriën. Ons darmkanaal bevat goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën helpen ons voedsel te verteren. Zolang de balans in het voordeel van de goede bacteriën uitvalt en deze in de meerderheid zijn is er weinig aan de hand. Om de balans tussen goede en slechte bacteriën optimaal te houden, wordt vaak gebruik gemaakt van lactobacillen. Een mengsel van
Acidophylus/L Bifidus bestrijdt de schadelijke bacteriën, bevordert de darmwerking, houdt de darm schoon, gaat diaree en voedselvergiftiging tegen en herstelt de darmwerking na het gebruik van antibiotica en andere medicijnen.

Lijnzaadextract biedt voordelen aan mensen die gewicht willen verliezen.

Knoflookpoeder verlaagt het cholesterol gehalte in het bloed

Gemberwortel is zuiverend en werkt pijnstillend.

Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch en is slijmoplossend.

Groene thee extract is een van de meest ondergewaardeerde voedingsstoffen. Het helpt bij het behoud van een gezond cholesterolniveau en het beschermt tegen ouderdomsverschijnselen. Groene thee bevordert de verlaging van het aantal schadelijke vetdeeltjes in het bloed; het ondersteunt de werking van het immuunsysteem; het heeft een beschermende werking op celniveau en het bevordert een gezonde prostaat.

Groene thee bevat onder meer vluchtige oliën, vitaminen en mineralen, maar de meest actieve stoffen zijn de polyphenolen, en in het bijzonder epigallocathegin gallate (EGCG). Deze polyphenolen zijn verantwoordelijk voor de antioxidatieve kwaliteiten en beschermende werking van groene thee.Aloe Vera harmoniseert, ontgift het spijsverteringskanaal en ondersteunt de spijsvertering.

Grape seed/Druivepit extract werkt als sterk anti-oxidant en is effectief tegen spataderen.Ginkgo Biloba is nodig om de micro circulatie te verbeteren in de kleine haarvaten.

Rutine behoort tot de bioflavonoïden. De beschermende rol van rutine richt zich voornamelijk op de kleine bloedvaten.

Protease, Lactase, Lipase enzymen splitsen de eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedsel en zetten deze om in opneembare voedingsstoffen. Enzymen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Ze splitsen de eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedsel en zetten deze om in opneembare voedingsstoffen en onverteerbare resten. Enzymen dragen eraan bij dat de spijsvertering en stofwisseling die door verzuring verstoord kan zijn geraakt beter gaat functioneren, zodat het lichaam meer vitaminen, mineralen en anti oxidanten uit voedingsstoffen kan opnemen. Ook de opname en effectiviteit van andere supplementen wordt hierdoor bevorderd.

Het zou ondoenlijk zijn om al deze stoffen dagelijks separaat in te nemen.

Gelukkig zijn er voedingssupplementen, meestal aangeduid als greens, op de markt waarin deze ingrediënten als extracten zijn verwerkt. De vitaminen, mineralen, anti-oxidanten e.d. komen zodoende uit de natuurlijke bron.
Zodoende wordt het immuunsysteem en de zuur/base balans hersteld en komt men aan voldoende vitaminen.

En verder…

De behandeling van fibromyalgie is al enigszins genoemd en blijkt uit de bovengenoemde oorzaken. In de eerste plaats een voeding met een basisch (alkalisch) overschot, ofwel een gering aantal zure voedingsmiddelen. Dat betekent niet alles wat zuur smaakt vermijden, want zure vruchten reageren toch basisch in het lichaam. Het zijn vooral dierlijke eiwitten en meelproducten, die voor de meeste zuren zorgen. Dus een vegetarisch dieet, veel groenten en fruit en aardappelen, weinig rijst en dan nog zilvervliesrijst, soms een (vet) visje, vooral zachte kaassoorten en in geringe mate zure melkproducten, zoals biogarde yoghurt en kwark. Het drinken van koffie en zwarte thee dient beperkt te worden, evenals sterk alcoholische dranken, die hoewel ze alkalisch zijn toch een zure reactie schijnen te kunnen oproepen in het lichaam. Verder moet men veel water drinken (liefst gevitaliseerd water en/of met ozon verrijkt water) en iets om de nieren te activeren, zoals guldenroedethee, Grote inspanning dient vermeden te worden en ook beslist geen intensieve fysiotherapie of oefentherapie. Goede resultaten worden wel bereikt met haptonomie, waarbij men zich bewust wordt van de emotionele werking op spieren.

Stoelgang
Een goede stoelgang is onontbeerlijk. Bij een lagere frequentie dan eens per dag zullen gifstoffen zich ophopen met vaak grote gevolgen voor de gezondheid.

Ontgiften
Zodra de klachten draagelijker zijn geworden is een stevige ontgiftigingskuur van groot belang. Alle rommel in het lichaam geeft een enorme belasting voor het immuunsysteem en de miljarden cellen. Deze stap kan niet overgeslagen worden.Therapie
Een passende vorm van therapie is altijd noodzakelijk. Het brengt inzicht in het eigen functioneren. Helen is altijd deels mentaal en deels fysiek. Mensen met fibromyalgie zitten vaak in een vastgelopen situatie in de maatschappij of in hun privéomstandigheden. Het vinden van de oorzaak van de vastgelopen situatie en het scheppen van nieuwe omstandigheden kan zeer verhelderend werken en veel ziekteverschijnselen doen verdwijnen.

Fibromyalgie feiten

90 – 100% van de patiënten hebben:

 • chronische pijn in spieren en gewrichten over het hele lichaam (d.w.z. langer dan 3 maanden)
 • vermoeidheid
 • (ochtend)stijfheid
 • pijnlijke drukpunten, de zogeheten tender points

70 – 90 % van de patiënten hebben:

 • slaapstoornissen
 • hoofdpijnen (migraine of spanningshoofdpijn)
 • opgezwollen voeten (werkelijk of het voelt alsof)
 • gevoelloosheid en/of tintelingen
 • moeilijk kunnen denken of concentreren
 • duizeligheid (bij opstaan)
 • gevoelig voor licht, geluid en/of geuren
 • overgevoeligheid voor stress
 • verminderde of pijnlijke menstruatie
 • droge mond

50 – 70% van de patiënten hebben:

 • darmklachten
 • wazig zicht (tijdelijk minder gezichtsvermogen)
 • stemmingswisselingen
 • hartkloppingen
 • koude handen en voeten
 • koortsig gevoel
 • allergieën

15 – 50% van de patiënten hebben:
Restless Leg Syndroom (het gevoel je benen te moeten bewegen zonder enige aanleiding. Meestal ‘s-nachts)

 • spierspasmen
 • problemen met horen
 • nachtzweten
 • snel last van infecties
 • problemen met de ademhaling
 • geïrriteerde huid

Daarnaast hebben minder 15% van mensen die lijden aan fibromyalgie last van ernstige depressiviteit. Echter de meeste mensen die lijden aan fibromyalgie hebben een milde vorm van depressie.
Bron: Flaws B. (2004) Curring Fibromyalgia Naturally with Chinese Medicine

Individueel voorkomende klachten

 • droge of juist veel te natte ogen op de meest vervelende momenten.
 • het gevoel van lopende beestjes op je huid (uitermate irritant!).
 • aaien ervaren als iets pijnlijks.
 • stoornissen in het korte termijngeheugen (je loopt naar de keuken en vraagt je meteen af wat je ook al weer wilde doen, waar heb ik mijn bril gelaten terwijl je hem op hebt).
 • pijnlijk borstbeen, de pijn is dusdanig dat het diep inademen veel pijn bezorgt.
 • het Fenomeen van Reynaud: De uiteinden van vingertoppen en tenen worden wit en doof. Al het bloed trekt eruit en het is een vervelend gevoel. Dit gebeurd ook op de meest onverwachte momenten, maar het gebeurd het meest als de temperatuur weer zakt.
 • krachtverlies.
  veel patiënten reageren ook op het weer, niet de vochtigheid maar de luchtdrukverschillen, wind et cetera.
 • bij veel vrouwen werd in het verleden de baarmoeder verwijderd naar aanleiding van buikklachten die achteraf met fibro te maken hadden.
 • plotselinge vermoeidheid.

Opvallend is dat veel van bovenstaande symptomen direct te linken zijn aan een ernstig tekort aan vitamine B12….
Bron van deze laatste lijst: www.fibromyalgie.net


Rob M.M. Greuter
November 2013
Actualisatie: 9 februari 2017

 

Tags:

Reacties zijn gesloten.