Holistische niet-toxische tumorbehandeling

Gearchiveerd in Kanker door op 8 februari 2013

Spreek je zelfgenezend vermogen maximaal aan!

1 Diagnose kanker, wat nu?

1.1 Raak niet in paniek!
Je hebt pas gehoord dat je kanker hebt. Je hebt echter meestal meer tijd dan je denkt (of wordt aangeleund), om weloverwogen en goed geïnformeerde besluiten te nemen over de eventueel te kiezen tumorbehandeling.

Must reads!

 • De Vijf Biologische Natuurwetten (Dr. Ryke Hamer)
 • Kanker is geen ziekte….maar een overlevingsmechanisme (Andreas Moritz)
 • Genezen van binnenuit (Dr. Shivani Goodman)
 • Chemo? Of kan ik zélf kiezen? (Henk J. Trentelman)
 • Het verzwegen verhaal over kanker (Brian S. Peskin)
 • U kunt meer dan u denkt (Hans Moolenburgh sr.)

Noot: Neem geen enkel artikel of boek over kankerbestrijding al te dogmatisch. Haal eruit waar je wat mee kan of wil. Lees ter illustratie hiervan deze discussie over het boek van Peskin.

1.2 Overzie de keuzemogelijkheden
a) Chemo (evt. met bestraling en/of operatie)
b) Chemo (evt. met bestraling en/of operatie) aangevuld met natuurgeneeskundige aanpak van geest en lichaam.
c) Geen Chemo, bestraling en operatie. Volledig natuurgeneeskundige aanpak van geest en lichaam.

Benaderingen
De essentiële verschillen in benadering van kanker tussen reguliere en holistische natuurgeneeskundige behandeling.

1.2.1 De reguliere behandeling is gestoeld op het zo gericht mogelijk doden van kankercellen met behulp van voor het lichaam zeer schadelijke chemicaliën en/of bestralingen, eventueel ondersteund met operatief ingrijpen. Er wordt niets gedaan met de mentale kant en niets met de oorzaak van het ontstaan van kanker. Een doodziek lichaam wordt feitelijk volgestort met toxines in de hoop op een goede en toekomst bestendige afloop. Dat valt helaas in de praktijk bitter tegen. De meeste mensen overlijden niet aan de gevolgen van kanker maar aan de gevolgen van de behandeling. Ook het ontstaan van andere ernstige ziekten, soms jaren na een ogenschijnlijk succesvolle aanpak, is vaak het geval. Dit geldt in nog sterkere mate voor kinderen. Ook belangrijk om te weten, mensen sterven zelden aan de gevolgen van een primaire kanker (de hoofdtumor), maar vrijwel altijd aan de gevolgen van metastasen (uitzaaiingen).

Het donkere scenario: Na de chemische behandeling krimpt de tumor en is de patiënt doodziek door het door de chemo gesloopte lichaam. Nadat de chemicaliën het lichaam deels hebben verlaten, komt de kanker met dubbele kracht terug en wel met versnelde metastasenvorming. De weerstand ertegen, het immuunsysteem heeft dan immers vrijwel al zijn kracht verloren. Ook is inmiddels enige vorm van resistentie tegen chemo ontstaan.

1.2.2 De holistische natuurlijke behandeling is erop gericht om het zelfgenezende vermogen (dat enorm sterk is) maximaal aan te spreken. Daarom is gelijktijdige aanpak van lichaam en geest zo ontzettend belangrijk. Om het zelfgenezend vermogen, een goed gewapend immuunsysteem, van het lichaam maximaal te mobiliseren zijn vier zaken van belang.

 • Het herkennen en erkennen van onderliggend trauma en het ermee dealen.
 • Het minimaliseren van toxines en pathogenen in het lichaam.
 • Het minimaliseren van toevoer van toxines en pathogenen naar het lichaam. (de kraan dichtzetten)
 • Het maximaliseren van gezonde en helende voedingsstoffen en opnamecapaciteit ervan in het lichaam.

De ontlasting van het immuunsysteem geeft direct meer energie en stelt het systeem maximaal in staat om ziekten aan te pakken. Samen met een -door gezonde en helende voeding- ondersteund zelfhelend vermogen ontstaat het meest krachtige en effectieve wapen van het lichaam tegen ziekte. Combineer dat met een reine, sterke geest en je hebt een welhaast onoverwinnelijk systeem, de mens.

1.3 Maak je keuze
Zorg ervoor dat je over alle relevante informatie beschikt zodat je voor jezelf je keuze kunt beargumenteren en er zo maximaal achter kan staan. Als je het (samen met je naasten) aan kan, of als je er eenvoudigweg aan toe bent om je leven radicaal te veranderen, dan zal de natuurgeneeskundige niet-toxische aanpak het meest succesvol en bestendig blijken. Lichaam en geest zijn één, een hecht tandem. Beiden hebben daarom behandeling en verandering nodig. Twijfel je daarover, kies dan voor optie b.

1.4 Opstellen behandelplan
Je hebt gekozen voor b of c. Stel samen met een of meerdere deskundigen en altijd in samenwerking met je behandelende reguliere arts(en) een holistisch behandelplan op. Een zogenaamd holistische niet-toxische tumorbehandelplan. Lees hiertoe vooral ook de artikelen basisregels, ketogenic dieet en vetten.

1.5 Aandachtspunten voor de geestelijke/mentale kant
Anders leven, geef meer ruimte aan de spirituele kant van het leven, beweeg dichter naar de natuur toe. Je zal vanzelf naar een hoger bewustzijnsniveau toegroeien. – Ga zodra je dat aankan aan de slag met trauma’s (hoe groot of klein ook) uit het verleden en andere stressfactoren in je leven. Stress is de allergrootste en gevaarlijkste toxine, letterlijk in de vorm van cortisol. Doe dit liefst in combinatie met een vorm van meditatie die het best bij je past, keuze genoeg!

Doe dat allemaal niet alleen, vraag hulp aan ter zake deskundigen, daar zijn zij voor!

1.6 Onderliggend trauma
We leven en ervaren. Ons verleden hebben we niet achter de rug, maar ìn de rug (Hans van Mierlo). Door onze westerse manier van ‘opvoeden’, ‘leren’ en ‘leven’ zijn wij steeds verder van onszelf en de natuur af komen staan. Natuurlijk bij ons passend denken, voelen en handelen wordt eerder afgeleerd dan gestimuleerd. Juist daardoor verwijderen wij onszelf van onze oorspronkelijke constitutie, en dat kan grote gevolgen hebben. Tel daarbij de onvermijdelijke narigheden op en er is ineens megaveel bagage, vaak goeddeels onvoldoende verwerkt, aangekeken, doorvoeld. Energetisch gezien zitten we dan al snel teveel in het koppie en te weinig in ons lijf. De verbinding hoofd-lijf is dan letterlijk zwak of verbroken. Het herstellen van die verbinding is een belangrijke eerste stap, een grote stap. Hiertoe kunnen verschillende behandelmethoden behulpzaam zijn. Zelf zie ik momenteel de krachtigste mogelijkheden in Biophotonentherapie in combinatie met een goede en ervaren Biophotonentherapeut. Om de te herstellen verbinding goed te verankeren (we zijn nogal eigenwijs 😉 zijn meestal meerdere sessies noodzakelijk.

Een ander belangrijk inzicht betreft operatief ingrijpen. Het wegnemen van een appendix, nier of stuk darm lijkt op korte termijn soelaas te bieden. Wat velen echter niet beseffen is dat het weggenomen orgaan enkel fysiek is weggenomen. Energetisch zit het er nog (meetbaar), en wel net zo ziek als tijdens de ingreep! Met andere woorden, operatief ingrijpen ontslaat je niet van de noodzaak tot herkennen, erkennen en dealen!

1.7 Dr. Ryke Hamer en GNM
Hamer heeft German New Medicine ontwikkeld. Het is een visie op het ontstaan van kanker die door steeds meer mensen wordt gedeeld en herkend. Hij was werkzaam als specialist in een Duitse kankerkliniek. Toen hij zelf kanker kreeg kon hij daarvoor geen logische verklaring vinden. Hij at gezond, leefde gezond en kende de risicofactoren. Hij heeft gevonden dat zijn trigger het overlijden van zijn neergeschoten zoon was. Die stierf enkele maanden tevoren in zijn armen.

Enkele voorbeelden van triggers volgens GNM:
– Darmkanker: Er is sprake van een onverteerbare ergernis. Het lichaam gaat helpen met verteren en maakt superdarmen. Meer darmweefsel om beter te kunnen verteren. Denk bij onverteerbare ergernis aan zaken zoals een langdurig geschil over een erfenis of iets dat je mateloos irriteert aan je levenspartner.
– Longkanker: de ademhaling is ons belangrijkste systeem. Zodra er een serieuze ‘doodsbedreiging’ is, zal het lichaam helpen met ademhalen. Er wordt meer longweefsel aangemaakt. Zo’n doodsbedreiging kan je letterlijk nemen, bijvoorbeeld en hartaanval, of figuurlijk, het wegvallen van veel zekerheden tegelijkertijd (baanverlies, scheiding et cetera).
– Borstkanker: Er is een probleem met een kind. Jouw kind, andermans kind, een ontbrekend kind. Kindzorgen. Het lichaam gaat helpen door meer borstweefsel aan te maken.

Ken jij mensen met kanker? Vraag maar eens heel diep door, de antwoorden zullen je shockeren, het klopt vaker dan we durven vermoeden.

2 Het holistische niet-toxische tumorbehandelplan
(voorbeeld)

2.1 Meten is weten
Een gedegen bloedanalyse kan belangrijke aanknopingspunten bieden voor het behandelplan. Naast hetgeen regulier kan achterhalen uit het bloedbeeld zijn er tal van andere analyse mogelijkheden beschikbaar. Maak daar waar mogelijk gebruik van!

2.2 Minimalisatie toxines en pathogenen in het lichaam

2.3 Minimalisatie toevoer toxines en pathogenen in het lichaam
Binnenklimaat:

 • Lucht kleding die uit de stomerij komt.
 • Vermijd pesticiden en insecticiden.
 • Vermijd chemische schoonmaakproducten.
 • Vermijd rokerige ruimten en milieuvervuiling.
 • Vermijd roken.
 •  Minimaliseer electrostress/straling.
 • Gebruik zoveel mogelijk ecologische schoonmaakartikelen (witte azijn, schoonmaakazijn et cetera).
 • Gebruik geen ongestructureerd (niet-vitaal) drinkwater.
 • Zorg voor een zuiver en zuurstofrijk binnenklimaat, ook qua natuurlijke balans positieve en negatieve ionen.

Hygiëne

 • Reinig jezelf enkel met natuurlijke zeepproducten, liefst antiseptisch.

Cosmetica

 • Vermijd aluminium, parabenen, ftalaten, minerale olie, paraffine, petroleum, Sodium Laurel, Lauryl Sulfaat, Sodium Laureth Sulfaat (SLS) soms aangegeven als Coconut Derived, Phenol Carbolic Acid, Acrylamide, Octyl-methoxycinnamate (OMC), Toluene ( wordt ook benzoic, benzyl of butylated hydroxtoluene genoemd), Propylene Glycol, PEG, Polysorbates, Laureth, Ethoxylated alcohal en nanodeeltjes in cosmeticaproducten.

Voedselbereiding

 • Géén magnetronmaaltijden.
 • Géén barbecue.
 • Géén pannen van roestvrijstaal en pannen met een teflonlaag.

Overig

 • Geen E-nummers, al het voedsel biologisch en vers.
 • Geen vaccins
 • Geen reguliere antibiotica (gebruik altijd eerst natuurlijke antibitotica).
 • Geen industriemelk (rauwe melk en rauwmelkse producten zijn beter, consumeer met mate).
 • Geen gerrafineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen.
 • Geen keukenzout (Goed zeezout is wel zeer aan te bevelen).

2.4 Maximalisatie gezonde en helende voedingsstoffen & opnamecapaciteit

2.4.1 Voeding
Eiwitten:

 • Vis en schaaldieren (selenium, vitamine D en dierlijk omega-3 vetzuren) en dan vooral zalm, makreel, ansjovis, sardientjes (evt. in blik met olijfolie), paling en tonijn (evt. in blik met olijfolie).
 • Biologisch vlees en gevogelte (met mate, en geen rood vlees).
 • Biologische eieren (met mate).
 • Peulvruchten (linzen, erwten, bonen, kikkererwten, mungbonen).
 • Biologische soja: tofu, tempé, miso, sojabonen, sojamelk, sojayoghurt (isoflavonen).

Granen en zetmeelhoudende producten:

 • Meergranenbrood, gist- en zuurdesembrood
 • Zilvervlies- of basmatirijst
 • Quinoa
 • Bulgur
 • Havermoutpap, muesli, All Bran, Special K
 • Lijnzaad (plantaardige omega-3 vetzuren)
 • Zoete aardappels, yams
 • Peulvruchten (zie boven)

Vetten:

 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Lijnzaadolie (plantaardige omega-3 vetzuren)
 • Biologische roomboter
 • Levertraan
 • Ei

Groenten:
Specifiek voor longkanker: knoflook, prei, lente-ui, spruiten, boerenkool, rode bieten, spinazie, groene kool, asperges, bloemkool, ui, broccoli, rode sla, knolraap, aubergine, rode kool, kropsla, sperziebonen, bleekselderij, aardappels, chinese kool, venkel, romeinse sla, pompoen, wortelen en witlof.

Chlorofyl:
Heel belangrijk, haal deze uit de donkere bladgroenten en broccoli, en in nog veel hogere dosis uit Matcha (thee), Spirulina en Chlorella algen (tevens voeding voor de darmflora).

Paddenstoelen:

 • Shiitake, maitake, kawaratake, enoki, crimini, portabello, en oesterwammen.

Kruiden en specerijen:

 • Kurkuma Longa, te mengen met zwarte peper (1 op 10) eventueel in olijfolie als dressin gebruiken.
 • Kerrie
 • Mint, tijm, marjolein, oregano, basilicum, rozemarijn
 • Peterselie en selderij
 • Knoflook, ui, prei, sjalotjes, bieslook
 • Kaneel
 • Gemberwortel
 • Thee van de Canadese Ojibwa-Indianen.

Kurkuma vraagt bijzonder aandacht. De kankerremmende werking is allang bekend onder natuurgeneeskundigen. Regulier begint het ook schoorvoetend toe te geven. Eind 2012 heeft het AMC subsidie ontvangen om te onderzoeken waarom curcumine zo goed kankercellen aanpakt. Dus niet OF maar WAAROM. Kurkuma is ook zeer effectief in het bestrijden van metastasen. Neem wel goede biologische kurkuma, gebruik tenminste drie theelepels per dag. (Geldt ook voor Alzheimer trouwens). Neem bij kanker minimaal 2 gram Kurkuma Longa per dag en meng het liefst met 10% bio zwarte peper. Dit verhoogd de opname van curcumine met een factor 30-40.

Probiotica:

 • Biologische yoghurt en kefir, sojayoghurt die is verrijkt met Lactobacillus.
 • Zuurkool
 • Prebiotica zoals knoflook, uien, tomaten, asperges, bananen en tarwe.

Zeewier:

 • Nori, kombu, wakame, arame, en dulse

Fruit:

 • Aardbeien, frambozen, zwarte bessen, bramen en bosbessen (anti-oxidanten)
 • Kersen (suikerzuur)
 • Citrusvruchten: sinaasappels, mandarijnen (ook de schil als het biologische vruchten zijn), citroenen en grapefruits (flavonoïden).
 • Kaki’s en abrikozen ( vitamine A en lycopeen)
 • Granaatappelsap

Noten:

 • Walnoten, en hazelnoten (plantaardige omega-3 vetzuren en magnesium)
 • Pecannoten
 • Amandelen

Dranken:

 • Rode wijn (OPC en resveratrol) met mate; 1 glas per dag.
 • Gefilterd kraanwater, mineraalwater of bronwater (1,5 á 2 liter per dag).
 • Warm water met citroensap (of met tijm, salie, sinaasappel- of mandarijnschil).
 • Alle soorten groene thee (EGCG) en vooral de Japanse soorten, liefst Matcha thee.
 • Thee van gemberwortel (gingerol).
 • Kruidenelixer van een verboden te benoemen merk.

Rob M. M. Greuter
16 feb 2013
Versie 1.7
Actualisatie: 26 sep 2015

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.