Opname B12

Gearchiveerd in Vitamine B12 door op 4 april 2012

Korte toelichting over de opname van vitamine B12

De opname van B12 door het lichaam is heel complex, de stappen in het opnameproces:
– B12 wordt door speeksel, maagzuur en enzymen in de maag losgemaakt van eiwitten in de voeding. In de maag wordt het gebonden aan een eiwit, de R-binder.
– In het begin van de dunne darm wordt het daarvan weer losgekoppeld met behulp van pancreasenzymen en wordt het gebonden aan de zogenaamde intrinsieke factor (IF), dat in de maag wordt aangemaakt. Bij gebrek aan maagzuur wordt er ook weinig IF meer aangemaakt. Weinig tot geen maagzuur kan dus dubbelop tot een tekort leiden.

– Dat complex wordt in het laatste stuk van de dunne darm, het ileum, opgenomen via receptoren in de darmwand. Alleen als B12 vastzit aan die intrinsieke factor gebeurt dit.

Eenmaal in het bloed wordt het losgemaakt van de IF en 20% wordt gekoppeld aan een ander transporteiwit, transcobalamine dat het zo verder vervoert naar de lever en de cellen voor opslag en voor omzetting naar de actieve vormen, methyl- en adenosylcobalamine. Vitamine B12 wordt uitgescheiden via de gal en grotendeels gereabsorbeerd via de enterohepatische kringloop. Voor deze reabsorptie is intrinsic factor nodig.

In elk van gemoemde stappen kan het fout gaan, met als gevolg een B12 tekort. Soms is de oorzaak op te lossen, en kan de opname weer hersteld worden, meestal gaat het om een blijvende opnamestoornis en moet men dus ook blijvend behandeld worden.


Auteur
Stichting B12 tekort

Tags:

Reacties zijn gesloten.