Voedingsleer fysiek en mentaal

Gearchiveerd in Voedingsleer door op 6 november 2013

De grote Voedingsleer schijf van 20!

Wanneer we ziek zijn, willen we (meestal) graag helen. Maar hoe pak je dat dan aan? Visualiseer een plant die niet floreert, ziek is. Ga je dan voedingsstoffen op de bladeren smeren, nadat je de bladeren hebt uitgeknepen in de hoop zo de plant van toxines verlost te hebben? Nee, we geven de plant te drinken en verrijken de grond waarin de wortels zitten, we plaatsen de plant wellicht op een gunstiger plek. We geven de plant onze aandacht en liefde. We herscheppen dus de voorwaarden waarin een plant goed gedijt.

Om te kunnen helen moet je dus eerst weten welke voorwaarden je ziek gemaakt hebben. Je kan ouddenkend selecteren uit drie hoofdgroepen: voeding, leefstijl en toxines. En voor alle drie geldt een fysiek en een mentaal aspect. De voor de mens noodzakelijke voeding bestaat echter uit meer aspecten en pakt daarmee voeding en leefstijl ineen.

Volgens De Vijf Aandachtsoefeningen, opgesteld door Thich Nhat Hanh, onderscheiden we 4 soorten voedsel:
1) Eetbaar voedsel
2) Zintuigelijk waarnemen
3) Intentie
4) Bewustzijn

Ik kan daar slechts deels in meegaan. Er ontbreken m.i. namelijk een aantal essentiële voedingen voor de mens. Laat ik proberen het overzicht vollediger te maken!

Voeding voor de mens
1) Eetbaar voedsel (voedende voeding & vitaal water)
2) Zintuigelijk waarnemen
3) Intentie
4) Bewustzijn
5) Liefde
6) Aandacht
7) Zuiverheid
8) Zingeving
9) Harmonie
10) Zonlicht
11) Ademhalen
12) Aardse energie
13) Kosmische energie
14) Zuurstof
15) Leegte
16) Rust
17) Bewegen
18) (Glim)lachen
19) Dansen
20) Zingen

De volgorde is willekeurig, heelbewust. Laat dit overzicht goed en met aandacht tot je doordringen, het zal je enorm gaan helpen!


Rob M.M. Greuter
5 augustus 2013
Versie 1.4
Actualisatie: 27 september 2015

Tags:

Reacties zijn gesloten.