Budwig en vetten bij kanker

Gearchiveerd in Kanker, Voedingsleer door op 16 februari 2013

Het belang van Budwig en andere vetten bij kanker

Dr. Johanna Budwig studeerde chemie en is van mening dat bij de kankerpatiënt de celademhaling verstoord is. Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen gemakkelijk zuurstof opnemen en daardoor de celademhaling stimuleren. De verbranding van vetten stimulerend lichaamsfuncties. De juiste verhouding van olie en eiwit is van belang. Zij ontwikkelde het zogenaamde Budwigpapje, dat men bijvoorbeeld dagelijks als ontbijt kan gebruiken.

Johanna Budwig studeerde chemie en farmacologie en promoveerde in de chemie, de biochemie, de fysica en de farmacologie. Haar onderzoek richtte zich op de rol van vetzuren in relatie tot de menselijke stofwisseling.


Het resultaat van haar onderzoek samenvattend

 • Verzadigde vetzuren werken nadelig op de stofwisseling.
 • Onverzadigde vetzuren werken positief op de stofwisseling.
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar en kunnen genezend werken.
 • Koude persing lijnzaadolie bleek superieur.


Wat is een Budwigpapje?

De basis is kwark met koudgeperste (biologische) lijnzaadolie: 100 gram kwark met 3 eetlepels lijnzaadolie. De hoeveelheid olie is zeker in het begin voor veel mensen aan de hoge kant. Het is dan beter om de hoeveelheid olie langzaam op te bouwen.

 Enfin, een combinatie van verzadigd vet en een beetje omega-3 dus


De oorspronkelijke samenstelling van Budwigpapje

 • 3 eetlepels melk
 • 3 eetlepels lijnzaadolie
 • 100 gram magere kwark
 • 1 theelepel honing
 • Verse vruchten
 • Noten
 • Havervlokken

Eventueel een aantal smaakmakende toevoegingen gebruiken zoals kokos, kaneel et cetera.


ICOB Budwigpapje

Er zijn vele varianten van het Budwig-papje, ICOB adviseert de volgende samenstelling op basis van smaak en inhoud:

 • Biogarde kwark, en/of Biogarde of Vifit-yoghurt ongeveer 3 eetlepels, of iets meer als u de consistentie te dik vindt.
 • 1 eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst).
 • 1 eetlepel lijnzaad.
 • 1 eetlepel lecithine granulaat (korrels)
 • 1-2 eetlepels tarwekiemen.
 • Een halve eetlepel zemelen.
 • Eventueel (geroosterd) sezamzaad.

En om er smaak aan te geven en te zoeten: een eetlepel dadelstroop of honing, of wat vruchten zoals dadels en banaan, of gewoon wat vruchtenkwark of -yoghurt er door heen mengen. Mensen die geen zuivel verdragen kunnen overwegen soja-yoghurt te gebruiken. Mensen die geen gluten verdragen, verdragen soms wel de tarwekiemen; anders kunnen deze vervangen worden door boekweitvlokken of rijstvlokken.

 Het gaat hier vooral om het dagelijks eten van goede verzadigde vetten gecombineerd met omega 3.


Brian Peskin
Otto Warburg toonde aan dat een cel transformeert wanneer deze niet over voldoende zuurstof kan beschikken. Een gezonde cel heeft zuurstof nodig om energie uit op te wekken, daarvoor moet de celwand permeabel zijn en dat lukt alleen in voldoende mate wanneer het lichaam kan beschikken over voldoende essentiële vetten, omega 3 en 6. Zodra een cel niet meer kan ademen stapt hij over op suikerverbranding (fermentatie).

In zijn boek ‘Het verzwegen verhaal over kanker’ adviseert Peskin qua vetten de combinatie van omega-3 en omega-6 vetten. Hij is echter dogmatisch in het gebruiken van idioot hoge hoeveelheden omega-6 t.o.v. omega-3, en dat klopt niet. En zo slaat hij meer planken mis.

Vetten expert Mike Donkers vat op het Weston Price forum samen wat hij de zeer goede punten noemt van Peskin’s , tijdens een lezing in Nederland:

De celwand is het allerbelangrijkst. Deze wordt opgebouwd uit vetten en eiwitten, maar alleen de vetten en eiwitten die JIJ eet. De vetten waaruit de celwand wordt opgebouwd zijn verzadigd vet en essentiele vetzuren (omega-3 en omega-6). Deze celwand moet zuurstoftoevoer naar de cel toelaten en afvoer van afvalstoffen uit de cel.

De PRIMAIRE OORZAAK van kanker is zuurstoftekort in de cel. ALLE andere genoemde symptomen die gezien worden als oorzaak van kanker zijn SECUNDAIR en leiden naar de primaire oorzaak, nl. zuurstoftekort.

Je voeding baseren op minimaal 60% koolhydraten, zoals de westerse overheden de bevolking adviseren, is contraproductief en werkt kanker in de hand. Kanker voedt zich nl. d.m.v. melkzuurfermentatie (vergisting) van glucose en koolhydraten worden in het bloed omgezet in glucose.

Bewerkte plantaardige olien/vetten (maisolie, zonnebloemolie, margarine, halvarine) dekken de celwand af, waardoor deze luchtdicht wordt en er zuurstoftekort in de cel ontstaat. Daarnaast zorgen ze voor ontstekingen en gevaarlijke bloedproppen.

Heel veel zuurstofcapaciteit van het lichaam gaat op aan verwoede pogingen om ongewenste (bewerkte) vetten/olien en overdadige glucose uit het bloed te verwijderen. Het lichaam probeert deze weg te branden (oxideren) d.m.v. ontstekingen. Dit is een op zuurstof gebaseerd proces en gaat ten koste van de celademhaling, waar de zuurstof eigenlijk voor bedoeld is!

Stress veroorzaakt zuurstoftekort, omdat het ontstekingen bevordert. Ook stress leidt weer tot de primaire oorzaak van kanker, nl. ZUURSTOFTEKORT.

Rauwe planten eten (of drinken) is geen goed idee, vanwege de voor de mens onverteerbare plantenvezel cellulose. Als deze niet d.m.v. fermentatie of koken gebroken wordt, zijn al die gezonde voedingsstoffen in planten niet beschikbaar voor ons mensen.

De mens is van oudsher geen pure planteneter. De mens is een omnivoor, maar bovenal een carnivoor. Dat we ‘allemaal verschillend zijn’ is een mythe, we hebben meer overeenkomsten dan verschillen in fysiologisch opzicht.

Verzuring is een GEVOLG van kanker, niet de oorzaak van kanker. Een kankercel fermenteert (vergist) suiker en produceert melkzuur. Daarnaast ademt de kankercel koolstofzuur in en zuurstof uit. Het is de combinatie van melkzuur en koolzuur die zorgt voor de verzuring. Het is ZUURSTOFTEKORT (een basische stof) dat ervoor zorgt dat de cel in deze staat verkeert. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een secundair verschijnsel wordt aangewezen als de oorzaak. De oorzaak is en blijft zuurstoftekort en niets anders.

Veel hedendaagse ‘wetenschap’ is helemaal geen wetenschap, maar valt onder ‘publish or perish’ (publiceren of sterven). In de academische wetenschappelijke wereld moet je voortdurend publiceren om voor vol te worden blijven aangezien. Deze publicaties zijn hierdoor dan ook vaak gebaseerd op andere publicaties, waardoor er in de wetenschappelijke wereld dus heel veel onbewezen aannames worden herhaald, zonder dat iemand de moeite neemt om deze herhaaldelijk te toetsen op hun waarheidsgehalte, wat juist de gouden standaard van wetenschap zou moeten zijn!

Wat kanker, hart- en vaatziekte en diabetes met elkaar gemeen hebben is ZUURSTOFTEKORT. Is het toeval dat juist deze drie ziektes een regelrechte explosie hebben vertoond in de laatste 100 jaar, waarbij het eind nog niet in zicht is?

Er is helemaal niet meer onderzoek nodig naar de oorzaak en oplossing van kanker. We weten het allang al en kijken voortdurend de andere kant op. De primaire oorzaak is ZUURSTOFTEKORT. Dit is door de Duitse biochemicus Otto Warburg al voor 1930 ontdekt. We hadden de toen opkomende kankerepidemie in de kiem kunnen smoren, maar oncologen leren op hun opleiding niets over Warburg en als ze er al over gehoord hebben dan worden zijn bevindingen naar het rijk der fabelen verwezen.

Kanker is NIET genetisch. Omdat het ‘in de familie zit’ wil nog niet zeggen dat het in je genen zit. Het heeft te maken met wat je EET. Wat ‘in de familie zit’ zijn heel vaak verkeerde eetgewoontes, die van generatie op generatie worden aangeleerd. Het gaat om de OMGEVING van de genen (epigenetica), niet de genen zelf (genetica).

Kanker is GEEN schimmel of virus. Dit zijn secundaire symptomen. Microben kunnen uitsluitend gedijen in zuurstofarme (anaerobe) omstandigheden en voeden zich eveneens met suiker. Hun taak is om verzwakte cellen op te ruimen. De primaire oorzaak, ZUURSTOFTEKORT, creeert de omstandigheden waarin deze microben kunnen gedijen. Kankerpatienten hebben steevast een te hoge bloedsuikerspiegel en kanker is anaeroob, precies de juiste omstandigheden voor deze microben.

Je lichaam houdt zorgvuldig het glucosegehalte in je bloed in de gaten. Het heeft ook sensoren voor allerlei andere stoffen. Er is echter geen mechanisme dat in de gaten houdt hoe hoog je cholesterolwaarde is. Als de natuur het niet belangrijk vindt, waarom zou het voor ons dan wel iets uit moeten maken?

De natuur maakt geen fouten, wij maken fouten door te denken het beter te weten.

Hennep is nog nooit eerder in de geschiedenis als voedsel gebruikt. Wie hennepolie of andere hennepproducten inneemt, neemt deel aan een voedselexperiment dat nog niet eerder is gedaan. Of dit goed of fout uitpakt, valt nog te bezien.

Lees hier de gehele discussie.

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.