De kracht van Koriander!

Gearchiveerd in Krachtig!, Voedingsstoffen door op 11 april 2013

Koriander doet veel meer voor je dan je zou denken!

Koriander (Coriandrum sativum) is een éénjarig kruid uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook ook wel ‘ketoembar’, ‘coander’ of ‘wantsenkruid’ genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, het Middellands Zeegebied, India, Indonesië, China, Latijns-Amerika en Afrika.

Alle delen van de plant zijn eetbaar, de verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de zaden en het verse blad van de plant. In recepten hoort aangegeven te worden welke van de twee gebruikt dient te worden. De zaden worden zowel geheel als in poedervorm (Ketoembar) gebruikt. In de keuken kan korianderzaad probleemloos worden vervangen door karwijzaad.

Korianderzaad, ook wel duizelzaad genoemd, wordt naast karwijzaad en komijn ook gebruikt als smaakmaker in donkere bieren. De bladeren smaken voor de een naar zeep (licht), voor de ander lijkt de smaak op die van peterselie met wat citroentonen. Een Natuurgeneeskundige wees mij erop dat indien je PH waarde te hoog is, Koriander naar zeepsop gaat smaken, dat zou een mooie PH test zijn!

Medicinale werking
Koriander wordt wel de ontgifter van de armen genoemd. Het heeft een sterk chelaterende werking en kan zich daardoor goed binden aan zware metalen waaronder cadmium, kwik en lood. Koriander is dan ook zeer aan te bevelen bij verwijdering van Amalgaamvullingen. (2 weken voor de behandeling al starten, erna aanvullen met chlorella alg). Gebruik hiervoor het blad en de steeltjes en uiteraard vers en biologisch, niet of matig verhit, tenminste gedurende twee weken in forse hoeveelheden en liefst niet geïsoleerd. De ontgiftende werking van Korianderzaad is aanzienlijk lager dan die van het blad. Koriander kent geen bijwerkingen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de medicinale werking van Koriander. Gevonden eigenschappen zijn:

  • verminderde angst
  • bacterie- en schimmelremmend
  • verbeterd insomnia
  • ontgiftend
  • ontstekingsremmend
  • spijsvertering bevorderend
  • vochtafdrijvend (diureticum)

Het is nog niet goed aangetood, maar men vermoed ook een cholesterolverlagende werking en een positieve invloed bij diabetes II.


Rob M.M. Greuter
11 april 2013
Actualisatie: 28 september 2015

Tags: , , , , ,

Reacties zijn gesloten.