Hormonen temmen

Gearchiveerd in Hormoonstelsel door op 16 februari 2013

Ga een hormonoloog aan met je hormoonhuishouding!

Niet alleen (echte) mannen, maar ook vrouwen zijn vaak steengoed in het runnen van een complex en schoon huishouden. Als het gaat om een probleemloos hormoonhuishouden fluitend draaiend te houden, liggen de zaken soms wat anders helaas. PMS, woeste menstruatie, onregelmatige menstruatie, PIJN, overgangsklachten, langdurig herstel van een zwangerschap, veel vrouwen (en hun naasten) worstelen ermee. Huisartsen en gynaecologen kunnen er in de praktijk bar weinig mee.

Dit artikel is bedoeld om toch een handreiking te geven, onderweg naar mogelijke oplossingen en de verlichting van klachten (ik klaag niet hoor ;-). Ik weiger namelijk te geloven dat de natuur het zo bedoeld heeft en dat is van toepassing op vele klachten, kwalen en ziekten.

Vaak is er sprake van problemen met de schildklier (traag werkend) en/of de hormoon producerende klieren. Specifieker, relaties met Hypoglykemie
(schommelende of een te lage bloedsuikerspiegel), Anemie (bloedarmoede) en hormoonverstoorders zoals de pil en hormoon afgevende spiraaltjes. Vanuit reguliere gezondheidszorg gezien tenminste.

Helaas zijn er nog veel meer aandachtspunten in deze.

Om te beginnen, het aanpakken van klachten, ziekten (van afvallen tot kankerbestrijding) begint (naast mentale ontgiftiging) per definitie met het zoveel mogelijk verwijderen van schadelijke pathogenen (beestjes), gif- en afvalstoffen uit het lichaam. Dit basisprincipe is m.i. echt cruciaal en nog immer ernstig onderschat. We beseffen nog te weinig dat onze organen, klieren, darmen, cellen (het hele immuunsysteem) erg druk zijn met deze pathogenen, gif- en afvalstoffen, ook al denken we dat niet zo te merken. Ontlasting hiervan geeft het immuunsysteem letterlijk de handen vrij om ziekten aan te pakken. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat ‘gezonde’ mensen na een detoxkuur toch een flinke energieboost krijgen. Daar zijn we dan weer verbaasd over, feitelijk bereik je dan de normale vitale staat van het menselijk lichaam. We zijn dat niet meer gewend.

Preventie
Onze maatschappij brengt ons in potentie dagelijks in contact met zo’n 800 gifstoffen (exclusief medicijnen, vaccinaties). Via de lucht, cosmetica, voeding, water, kleding et cetera. Van het grootste deel van deze gifstoffen is de werking nog volstrekt onduidelijk, laat staan de interactie van deze gigantische cocktail. Een punt van zorg dus, vooral als je toch al een uitdaging hebt. Belangrijk om (o.a.) in het verband met verstoorde hormoonhuishouding aan te denken zijn:Drinkwater

Ons drinkwater zit bomvol chemische stoffen (inclusief ‘geneesmiddelen’ en pathogenen. Zodra het warmer wordt neemt de hoeveelheid pathogenen nog eens explosief toe. (het RIVM weet dat, maar moet daarover zwijgen. Met name hoofdwaterleidingen in relatief nieuwe woongebieden warmen snel op door gebrek aan begroeing erboven. Praat maar eens met mensen uit Almere over de smaak van hun drinkwater in de zomer bijvoorbeeld). Omdat een grote groep vrouwen de pil gebruikt, komen hormonen uiteindelijk in ons drinkwater terecht en dat drinken we weer braaf op. Net als vissen die hierdoor tweeslachtig worden…

Aanpakken? Maak gebruik van gevitaliseerd water!

Een hele grote boosdoener is Bisphenol A (BPA). Het is een zeer agressieve ziekmaker, o.a. een sterke hormoonverstoorder en komt tot ons via vloeistoffen die in aanraking komen met BPA houdende kunststoffen. Denk aan babyflesjes, flessen mineraalwater, kunststof aanvoerwaterleidingen (nieuwbouw), infuusslangen en zelfs mondkapjes. Helaas zwijgt onze overheid nog steeds hierover, in een sterk groeiend aantal landen is BPA echter al verboden of is er een verplichting ook een BPA vrij product (babyflesjes) aan te bieden. Hoe warmer de vloeistof, hoe meer BPA er in de vloeistof lekt. En wat doen we ook alweer met babyflesjes? Precies! Het nare is dat steeds duidelijker wordt dat juist zeer kleine hoeveelheden BPA al giftig zijn. De in je auto opgewarmde flesjes water kan je ook maar beter laten staan trouwens.

Helaas zijn we er nog niet met de aanpak van BPA. Uit dit artikel blijkt dat er in BPA-vrije kunststoffen die voeding raken nog veel meer schadelijke ellende zit die je hormoontjes in verwarring brengen.

Medicatie en voorbehoedsmiddelen

Het moge duidelijk zijn dat het niet handig is om ons lichaam vol te storten met rommel. In deze geldt dat in het bijzonder voor het gebruik van ‘de pil’, ‘de morning after pil’ en hormoonuitstotende spiraaltjes. En natuurlijk medicijnen die rotzooien met hormonen. Bestaan er eigenlijk BPA-vrije condooms?

BH’s en maandverband
Ook textiel en maandverband zitten bolvol chemische stoffen. Dit geldt dus ook voor BH’s en gebleekt maandverband (dioxine). Mijdt het dragen van zwarte BH’s, ook in het kader van preventie borstkanker.

Een rapport uit 1994 voor de Environmental Protection Agency (EPA)  zegt dat dioxine is gekoppeld aan kanker (vooral borstkanker), een verhoogd risico op endometriose (een baarmoederslijmvliesvergroeiing in de buikholte), pelvic inflammatory disease (ook PID genoemd, is een ontsteking aan de baarmoeder en/of de eierstokken),  onvruchtbaarheid en onderdrukking van het immuunsysteem. Dit verslag poneert dat geen enkel niveau van blootstelling aan dioxine veilig is, maar vrouwen stoppen toch iedere maand dit chemische spul rechtstreeks in of bij hun vagina voor uren of dagen aan een stuk.
Bron: http://www.rhrealitycheck.org/node/13305

Natracare heeft veilig organisch en toch comfortabel maandverband zonder chemische rommel erin verwerkt. Ook volop in Nederland te verkrijgen.

Begeleidende behandeling
Wat kunnen we nog meer doen om wat meer ‘in control’ te komen van een verstoorde hormoonhuishouding en de gevolgen daarvan? Mijn kennis en inzichten houden hier namelijk op. In ieder geval te rade gaan bij een therapeut die hierin een track record heeft, ervaring in het succesvol behandelen van vrouwen met hieraan gerelateerde klachten, en voldoende kennis heeft van het energetische lichaam. Zorg er liefst ook voor dat je lichaam regelmatig een van de belangrijkste hormonen aanmaakt, Oxytocine. Knuffel desnoods eens per week je buurvrouw, als het maar gebeurt. Klinkt als grappig bedoeld maar onderschat het belang van Oxytocine niet!. En dan zijn er natuurlijk belangrijke voedingsstoffen die mogelijk ontbreken of elders tekorten veroorzaken. Bedenk dat hormonen ook brandstof nodig hebben. De belangrijkste brandstof voor hormonen zijn vetten, voornamelijk plantaardige vetten. Ook een tekort aan vitamine E is aan dit onderwerp gerelateerd. Een (echt) goede maatwerk multivitamine en zwarte bessensap kan ook soelaas bieden.

Een oplossingsgerichte aanpak zal echter eerst proberen te achterhalen wat er zoals scheef kan zitten, zeker in het kader van Hypoglykemie, Anemie en natuurlijk de vele hormoonverstoorders.

Lees ook het artikel Overgang en PMS!


Rob M.M. Greuter
16 februari 2013
Actualisatie: 27 september 2015

Tags: , , ,

Reacties zijn gesloten.