Overgang en PMS

Gearchiveerd in Voortplantingsstelsel door op 19 april 2012

Natuurlijke benadering van overgang en PMS

Overgang
De overgang, ofwel menopauze is een periode waarin een vrouw overgaat van een vruchtbare naar een onvruchtbare toestand. Gemiddeld worden vrouwen hiermee geconfronteerd rond het 50ste levensjaar. Deze overgang duurt een aantal jaren. De menopauze kan ingedeeld worden in twee stadia, de peri-menopauze en de post-menopauze. In de peri-menopauze voelt de vrouw de eerste menopauzale symptomen, o.a. warmte-opwellingen, die veroorzaakt worden door ongewone schommelingen in de hormoonspiegels en die vaak gepaard gaan met zeer onregelmatige menstruatiecycli.

De post-menopauze begint zodra er 12 maanden verlopen zijn sinds de laatste menstruatie. Het overgangsproces gaat bij vele vrouwen gepaard met een reeks symptomen en ongemakken: warmte opwellingen en zweetopstoten, slaapstoornissen, neerslachtige gevoelens, structurele veranderingen in blaas en vagina, sterk verminderde libido, stijgende risico’s op hart- en vaatziekten, vermindering van botdensiteit (botontkalking) met een verhoogde kans op breuken van heupen en polsen.

PMS
PMS is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. PMS is een typisch cyclisch klachtenpatroon. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zónder klachten komen de symptomen weer terug. In de praktijk blijkt dat veel vrouwen, bij wie achteraf sprake was van een duidelijk herkenbaar cyclisch klachtenpatroon, dat destijds zelf niet opmerkten. Het is daarom van belang goed geïnformeerd te zijn over het normale verloop van de menstruatiecyclus en over de verschijnselen die daarmee gepaard gaan.

Hop en Rode klaver
Om overgangsverschijnselen te bestrijden maakt men in de natuurgeneeskunde veelal gebruik van fyto-oestrogenen uit soja. Het is echter gebleken dat niet iedereen hier een goed resultaat bij heeft. In Europa groeien volop kruiden met dezelfde fyto-oestrogenen. De isoflavanonen uit Rode Klaver en Hop zijn de beste bronnen, voor ons, uit onze eigen biotoop, om overgangsverschijnselen zoals overmatig transpireren, opvliegers en slaapstoornissen te bestrijden. Bovendien bezit Hop de eigenschap prikkelbare gevoelens en onrust tegen te gaan.

OPC
OPC (Oligomere Pro Cyanidine) is een krachtige anti-oxidant en met name goed voor bloedvaten. Daarom wordt OPC met succes toegepast bij de bestrijding van onder andere spataderen en vermoeide benen. OPC’s zijn verdelgers van vrije radicalen. Als mensen ouder worden, komen deze steeds vaker voor. Het is belangrijk om de vrije radicalen tegen te gaan. OPC werkt als versterker van andere stoffen zoals de fyto-oestrogenen.

Taurine
Taurine is een belangrijk Aminozuur. Er is toenemend bewijs dat Taurine een belangrijke regulator is voor verschillende zenuw- en spiersystemen. Het vervult in het lichaam een belangrijke functie als neurotransmitter in de hersenen, als anti-oxidant, galzuurconjugator en ontgifter. Een tekort aan Taurine is in verband gebracht met degeneratie van de Retina, afwijkingen in de hersenontwikkeling, neurologische defecten, hartaritmie, een verhoogde kans op aanvallen (Seuizures) en een (te) sterke ontstekingsreactie op allergenen, toxinen en micro-organismen.

PMS en L-theanine
Het Aminozuur L-theanine, ofwel gamma-ethylamino-l-glutaminezuur (ook wel gamma-glutamyl-ethylamide genoemd), wordt in de natuur voornamelijk aangetroffen in de theeplant. L-theanine is in de plant aanwezig als vrij aminozuur en vormt circa 50% van de totale hoeveelheid vrije aminozuren. De biosynthese uit glutaminezuur en ethylamine vindt plaats in de wortels van de plant, waarna het gevormde L-theanine wordt opgeslagen in de bladeren. Zowel de van oudsher bekende ontspannende werking van groene thee als de bijzondere smaak ervan is te danken aan de aanwezigheid van L-theanine. L-theanine heeft een plezierig rustgevende werking, zowel bij de overgang als bij PMS.

Dit artikel wordt binnenkort aangevuld met meer fijne stofjes die overgang en PMS helpen dragelijker te maken!


Rob M.M. Greuter
19 april 2012
Actualisatie: 27 september 2015

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.