Hoge bloeddruk

Gearchiveerd in Cardiovasculaire stelsel door op 7 april 2012

De natuurlijke aanpak van je hoge bloeddruk

De oorzaken van een hoge bloeddruk zijn zeer divers en hebben bovendien een sterke interactie met elkaar. Dat maakt het lastig om een te hoge bloeddruk weer te normaliseren. Goed beschouwd is stress vrijwel altijd de achterliggende oorzaak. Beschouw stress breed, als het aan lichaam en geest toevoegen van belastingen:

 • Onbewust zijn van het ego
 • Onvoldoende waarlijk goede voeding.
 • Teveel toxines en pathogenen in het lichaam.
 • Chronische stress (de gevaarlijkste toxine!).
 • Onvoldoende zingeving.
 • Onvoldoende plezier.
 • Pure verveling (vaak bij levenservarenen).
 • Onvoldoende respect en aandacht (ook fysiek, aanraking).
 • Onvoldoende inspirerende mensen in je directe omgeving.
  Samenleving met energiezuigende mensen in je directe omgeving (vaak een na(a)arcist).
 • Onvoldoende (diepe) nachtrust.
 • Onvoldoende van jezelf houden.
 • Onvoldoende liefde.
 • Onvoldoende (woeste)sex, sexuele energie niet kunnen laden en ontladen.
 • Onvoldoende beweging (in de natuur).
 • Onvoldoende mogelijkheden om creatieve ei kwijt te kunnen.
 • Onverwerkt jeugdtrauma (vaak familie gerelateerd).
 • Nog niet goed kunnen omgaan met hoogsensitiviteit.
  Levensmissie, je taak op aarde nog niet ontdekt (komt vanzelf!)
 • Werkdruk
 • Straling (elektrosmog)
 • Tekorten aan voedingsstoffen, mineralen, vitaminen, hormonen
 • Verzuring
 • Onvoldoende meditatie
 • Onvoldoende aarden
 • Leeftijd

Met name medicatie en het niet zorgvuldig en deskundig meten en duiden van bloedwaarden schopt de boel vaak nog eens extra in de war waardoor het hervinden van balans vanzelfsprekend nog lastiger wordt. Hoge bloeddruk heeft een sterk slopende werking op bloedvaten en het hart. Het is dus van groot belang alles te doen om het weer in balans te krijgen. En dat betekent zelf nadenken en onderzoeken. Je huisarts gaat je niet redden, daar heeft hij/zij eenvoudigweg de kennis en tijd niet voor. Indien je reguliere medicatie gebruikt, bouw deze zo snel mogelijk af wanneer aan de slag met dit artikel, uiteraard wel in overleg met je behandelend arts.

Concreter
Heel belangrijk zijn –aanvullend op bovenstaand– de navolgende aandachtsgebieden. Je mag erop rekenen dat correctie / toepassing van ieder onderstaand item de bloeddruk met, zeg 2 – 10 punten zal herstellen. Ga niet als een dolle met alles tegelijk aan de slag, het is sowieso handig om te weten welke items het meest voor je doen. Haal ook een bloeddrukmeter in huis en meet regelmatig zodat resultaten zichtbaar worden. Vanzelfsprekend is ontgiftiging een cruciaal aspect van heling, ga echter eerst deels met de items aan de slag. Als je beter in je vel zit kan je immer veel meer hebben qua ontgiftiging (lichamelijk en geestelijk).

Dit artikel wordt nog aangevuld met de kennis van 5BL over hoge bloeddruk, niet zo eenvoudig, wel zeer waardevol…!

Bietensap!
Bietensap verlaagd hoge bloeddruk binnen 24 uur!
Aangereikt door een klant van HeelBewust, haar bloeddruk zakte van 116 naar 80, heel eenvoudig door het drinken van een glaasje bietensap!

Drink wat verse biologische bietensap en hoge bloeddruk zal binnen 24 uur aanzienlijk dalen. Onderzoekers vonden dat het Nitraat (een Salpeterzuur metaalzout) in de bietensap de werkzame stof in deze is. Het verhoogd gasvormige nitraatoxide niveaus in het bloed met bloeddrukdaling als direct gevolg. De onderzoekers van Queen Mary University (London) vonden ook dat 250ml bietensap al voldoende is, zelf voor verlaging van extreem hoge bloeddruk.

Lees hier het bronartikel:

Zout
Neem beslist geen keukenzout. Indien je zout niet kan laten staan, ga dan in ieder geval over op ‘LoSalt’, dit is Natrium armer zout. Nog veel beter is overstappen op een goed Zeezout. Daarin zitten zo’n 86 mineralen in de juiste natuurlijke onderlinge balans. In principe kan matig gebruik van goed zeezout niet schadelijk zijn, het is namelijk helend. Neem bij extreem hoge bloeddruk voor de zekerheid geen zeezout totdat de bloeddruk een stuk beter is geworden (dus LoSalt).

Vitamine B12
Laat de huisarts prikken op B12, goede kans dat er een tekort indicatie is en nader onderzoek noodzakelijk is. Laten prikken op:
– Serum B12 en/of Actief B12 (Holo-TC)
– Vitamine B6
– Vitamine B11 (Foliumzuur)

Wacht hier niet te lang mee, diepgaander testen kost zo’n 3 weken en de praktijk leert dat de kans dat je een schadelijk B12 tekort hebt, enorm groot is. Lees hier meer over B12 tekort.

Schildklierwaarden
Laat de huisarts de relevante schildklierwaarden meten. Het gaat om de waarden:
TSH, FT4 en T3.
Overleg de uitslagen met een deskundige. Niet je huisarts, die heeft helaas werkelijk geen idee wat hij/zij doet inzake fijnafstemming schildklierhormonen.

Vitamine D
Laat de huisarts testen op Vitamine D niveau. Goede kans dat er een tekort is. Vitamine D aanvullen is sowieso verstandig. We wonen immers in Nederland. Overleg ook door huisarts voorgeschreven D suppletie, meestal krijg je giftige en niet werkzame rommel (Calci Chew) of juist goed spul, echter met een zinloos gebruiksvoorschriftt (de bekende ampullen met 50.000 IE die je ineens moet innemen). Lees hier meer over vitamine D.

Magnesium
Veel Magnesium is het devies. Liefst in de vorm van Magnesium Tauraat (L-Taurine). Deze combinatiestof helpt de bloeddruk te reguleren. Lees hier meer over de kracht van magnesium.

Co-enzym Q10 (Ubiquinol)
Een hoge dosering van deze lichaamseigen stof is zeer effectief en helpt bovendien krampen van kransslagaders (Angina Pectoris) te voorkomen. Je hebt bij (fors) hoge bloeddruk minimaal 100mg per dag nodig.

Gebufferde Vitamine C
Goede Vitamine is essentieel voor o.a. de elasticiteit van de bloedvaten. Neem minimaal 3000mg verdeeld over de dag. Ook Krillolie en Knoflook zijn erg belangrijk voor de bloedvaten, samen met goede Vitamine C zijn het de grote schoonmakers van bloedvaten.

Suntheanine
Dit is puur natuurlijke L-Theanine. Het zet het lichaam aan tot de aanmaak van lichaamseigen stoffen die rustig maken, zonder bijwerkingen, dus ook geen sufheid. L-Theanine zit in kleinere hoeveelheden ook in groene- en witte thee. Drinken ervan helpt je dus echt. Neem wel goede kwaliteit thee en zet de thee volgens instructies (maximaal 60 graden water gebruiken, anders werkt deze theesoort averrechts).

Selenium
Belangrijk voor het lichaam, werkt direct bloeddrukverlagend en het zit helaas niet meer in de grond dus ook niet in je eten. Ga Paranoten (Seleniumbommen) eten! (Wel bio uiteraard).

Aarden!
Eigenlijk is er geen voedingssupplement dat tegen de kracht van aarden op kan, pijnen, slapeloosheid, snurken, noem maar op, dergelijke klachten verwijnen of reduceren enorm zodra men geaard gaat slapen. Bloed gaat weer normaal stromen, transport van voedingsstoffen, zuurstof en toxines van cel naar cel verloopt weer optimaal, zoals de natuur het bedoeld heeft. En ja, ook hoge bloeddruk zien we vaak verdwijnen of sterk reduceren bij geaard slapen. Lees hier meer over de kracht van aarden!

Mijden
Energiezuigende mensen, gerrafineerde suikers, koffie (sorry), zwarte thee, roken, verblijven in ruimten alwaar is gerookt, slechte voedingssupplementen, die werken averrechts en aanjagers van ontstekingen.

Niet mijden!
Waarlijk goede voeding! Ook natuurlijke remmers van ontstekingen zijn heel belangrijk. En leer mediteren, ga aan de slag met mindfulness, ademhalings- en ontspanningsoefeningen…whatever works en past. Bewegen natuurlijk ook, tenminste wandelen (wel in de natuur). Doe alles low impact, beslist geen intensieve inspanningen.

Vetten
Goede vetten zijn onmisbaar voor het lichaam, vooral ook voor de bloedvaten, vethoudende organen en de hersenen. Leer dus wat goede en foute vetten zijn en pas die kennis direct toe. Een mooi visvriendelijk alternatief voor visolie (Omega-3 vetzuren) zijn Chia zaad en Walnoten.

Multivitamine
Bij langdurig ongezond leven en eten kan een tijdelijke aanvulling met een goede multivitamine zeer zinvol zijn.

Kalium
Kalium houdende voeding is belangrijk voor o.a. de regulering van een gezonde bloeddruk. Bij mensen met een hoge bloeddruk en te weinig Kalium inname zal Kalium bloeddrukverlagend werken. Daarom hieronder een overzicht per voedingsproduct en de bijbehorende Kaliumwaarde. Overigens is een te hoge Kalium waarde ook niet bepaald gezond.

Opmerking
Gebruik enkel ongezwavelde abrikozen en vijgen en uiteraard zuivere biologische producten.

Product mg Kalium per 100gr
Abrikozen gedroogd 1370
Vijgen gedroogd  850
Pruimen gedroogd  824
Dadels gedroogd  649
Spinazie  633
Rozijnen gedroogd  630
Appels gedroogd  622
Peren gedroogd  573
Meerrettich  554
Tuinkers  550
Avocado’s  503
Knoflook  500
Venkel  494
Groene kool  490
Eekhoortjesbrood  486
Topinamboer  480
Pastinaken  469
Aardappelen  443
Paardenbloemblad  435
Notensalade  420
Champions  418
Morille  390
Postelein  390
Bananen  382
Passievruchten  350
Honingmeloenen  330
Aalbessen zwart  310
knolselderij  310
Kefen  308
Vlierbessen  303
Suikermais  300
Kiwi  295
Wortelen  290
Zuurkool  288
Abrikozen  280
Waterkers  276
Rode kool  276
Wirising  275
Rabarber  270
Nectarines  270
Aalbessen wit  268
Radijsjes  255
Mispels  250
Reine-Claude  243
Sperziebonen  243
Tomaten  242
Latuw  240
Aalbessen rood  238
Prei  235
Mirabellen  230
Mail (blik)  230
Kersen zoet  229
Aubergines  224
Pruimen  222
Vijgen  217
Mandarijnen  210
Perzik  204
Kweepeer  201
Mango’s  190
Sinaasappe;s  189
Sinaasappelsap  186
Druiven  183
Lychees  182
Grapefruit  180
Bramen  180
Kruisbessen  179
Ananas  172
Kaki  170
Frambozen  169
Watermeloenen  158
Anannassap  149
Grapefruitsap  149
Aardbeien  147
Appels  144
Citroenen  144
Citroensap  138
Duindoornbessen  133
Druivensap  132
Kersencompote  131
Perzikcompote  130
Peren  128
Kersen zuur  114
Appelsap  109
Limoenen    82
Bosbessen    77
Bosbessen blauw      3

Rob M.M. Greuter
Actualisatie: 26 sep 2015

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.