Co-enzymQ10

Gearchiveerd in Voedingsstoffen door op 4 april 2012

Ubiquinone of Ubiquinol, welke vorm is de beste keuze?

De werkzame stof in Co-enzymQ10 (CoQ10) bestaat uit Ubiquinone of Ubiquinol. Ubiquinone is de geoxideerde vorm van Co-enzymQ10, je treft het aan in verreweg de meeste CoQ10 producten. Het bestaat al heel lang is, het is de goedkoopste variant. Als het label het niet uitdrukkelijk vermeldt, dan is de kans groot dat er Ubiquinone in zit.

De reden hiervoor is dat Ubiquinol, de gereduceerde versie van CoQ10, relatief nieuw is en veel kostbaarder om te produceren dan Ubiquinone. Ubiquinol is de anti-oxidant vorm van CoQ10 welke vrije radicalen neutraliseert en celschade verlaagd.

Het menselijk lichaam zet een deel van Ubiquinone om in Ubiquinol, er is dus een extra processtap bij betrokken. Niet alle verteerde Ubiquinone wordt door het lichaam omgezet in Ubiquinol. Bij gezonde mensen is meer dan 90% van CoQ10 in het bloed aanwezig in de vorm van Ubiquinol. Naarmate de leeftijd vordert, daalt zowel de totale hoeveelheid CoQ10 in het lichaam als de capaciteit tot omzetting in Ubiquinol.

Dit betekent niet dat suppletie met Ubiquinone ineffectief is, wel dat suppletie met Ubiquinol effectiever is. Tot een leeftijd  van zeg 30-35 jaar, kan het lichaam een voldoende groot deel van Ubiquinone omzetten in Ubiquinol. Suppletie met de goedkopere variant Ubiquinone is dan een prima keuze en bovendien veel goedkoper. Dit betekent echter ook dat de kans dat je daadwerkelijk Ubiquinone suppletie nodig hebt klein is. Da’s weer zonde van het geld.

Als je tegen de 40 loopt en zorgen hebt om de gezondheidstoestand van je hart, dan is suppletie met Ubiquinol zinvoller en effectiever. Vanaf een leeftijd van 35-40 jaar is suppletie met Ubiquinol tot zo’n 6 maal effectiever dan suppletie met Ubiquinone. Voor hetzelfde resultaat zou je dan dus 6 maal meer Ubiquinone moeten slikken dan Ubiquinol. Gelukkig is Ubiquinone niet 6 maal duurder dan Ubiquinol.

Angina Pectori
Tip voor mensen die snel tegen een Angina Pectoris aan zitten, het slikken van  Co-enzymQ10 zal het daadwerkelijk verkrampen van de kransslagaders in veel gevallen voorkomen!


Rob M.M Greuter
Maart 2012
Actualisatie: 26 september 2015

Tags:

Reacties zijn gesloten.